2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Man-szigeti macska

Man-szigeti macska
A Manx macska, más néven Man-szigeti macska a házimacska egyik fajtája, melynek gerince természetes mutáció következtében megrövidült, emiatt a farka csonka, egyes példányoknál akár hiányozhat is.A Brit-szigetekhez tartozó Man-szigetrõl származik, ahol a 18. század táján jelent meg. A sziget lakói stubbinnak hívják. Eredetére vonatkozóan számos legenda ismert, az egyik szerint az Özönvíz kezdetén, mikor Noé bezárta a bárka ajtaját, véletlenül levágta a macska farkát.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A másik szerint az 1600-as évek elején a Spanyol Armada hajótöröttjeként került a szigetre a fajta õse, a harmadik szerint pedig az ír hódítók vágták le a szigeten élõ macskák farkát, hogy azt trófeaként a sisakjukra tûzhessék. Voltak akik azt feltételezték, hogy a fajta a nyúl és a macska keresztezõdésével jött létre.

A farok elvesztése valójában a founder effektus következménye volt, amely a sziget teljes macskapopulációját érintette, a farkatlanságot okozó gén ugyanis dominánsan öröklõdik. A gén duplázódása a gerincproblémák kialakulása mellett halálos következménnyel is járhat, spontán abortuszt idézve elõ, így a pároztatás biztonságosabb, ha az egyik szülõ nem rendelkezik a farkatlanságot eredményezõ génnel. (Ehhez hasonló genetikai probléma figyelhetõ meg a skót lógófülû fajtánál is.)

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra