2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Karthauzi

Karthauzi
A karthauzi macska a legrégebben tenyésztett fajták egyike. A karthauzi szerzetesek hozták magukkal Afrikából. A legkorábbi írásos emlékek a XVI. századtól vannak. Elfogadott, hogy a karthauzi a szír macskától származik, amely abban az idõben zömök, szürkebundás, réz szemszínû cica volt. A mai karthauzi (chartreux) nevet elõször a XVII. század végén kapta.
Az elsõ világháború után a franciák fokozott figyelmet fordítottak a fajta megõrzésére. Az elsõ tenyészetet Christine és Suzanne Leger 1925-ben alapította meg Belle Ile szigetén, melynek a "Guerveur" kennel nevet adták. A fajta 1983-ban kapta meg a bajnoki státust.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Erõs robusztus típusú, nem zömök, sem nem klasszikus, elegáns vadság sugárzik belõle. Testfelépítése miatt a karthauzi ruganyos és fürge macska, kifinomult, soha nem durva és nem ügyetlen. A kandúr sokkal nagyobb, mint a nõstény. Lassan érõ fajta. Bundája vízhatlan; a bunda szerkezetére, a bunda és a szem színére a kora és a vele született tényezõk hatnak.

Feje és nyaka széles, trapéz alakú, nem gömbszerû. Erõteljes állkapocs, teljes arc, az érett kandúrnak hosszabb a pofája. Magas, puha kontúrú homlok, az orr egyenes és közép hosszú, széles, vízszintesen elhelyezkedõ szemekkel. Viszonylag kis pofa, keskeny és elvékonyodó párnákkal. Aranyos, mosolygós benyomást kelt. A nyak rövid és erõsen tûzött.
Fülei közepesen hosszúak és szélesek, a fejen magasan tûzöttek, nagyon egyenesen állóak.
Szemei kerekek és nyitottak, éberek és kifejezõk. Színük a réz-sárgától az aranyig terjedõ, tiszta, mély, ragyogó narancsszín a kívánatos.
Robusztus fizikum, középhosszú, széles vállal és mély mellkassal. Csontozata erõs, az izomtömeg szilárd és erõs. A nõstény közepesen hosszú, a kandúr hosszabb. A farok mérsékelten hosszú, erõs, oválisan elvékonyodó.
Szõrzete közép-rövid és némileg gyapjas szerkezetû. A nyakon és a széleken juhszõrzethez hasonló, rugalmas aljszõrzet, hosszabb, védõ fedõszõr. A gyapjasság mértéke függ a kortól, a nemtõl és a lakhelytõl. Selymes, vékonyabb bunda megengedett nõstényeknél és két évnél fiatalabb macskáknál.

Megengedett színei a kékes szürke minden árnyalata, a hamuszürkétõl a palaszürkéig, a szõrvége ezüstözött. Hangsúlyos a szín tisztasága és inkább az egységes árnyalat. Elõnyös a világos tónus, a folt nélküli kék színjátszó ragyogással. Az orr bõre palaszürke, az ajkak kékek, a mancsok vakond-rózsaszínûek. Megengedett kivétel a farok gyûrûk a kölyköknél és a két évnél fiatalabb cicáknál.



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra