2024.03.29. - Auguszta

Állat vagyok: Ingrid Newkirk, a harcos állatvédõ

Ingrid Newkirk, a legismertebb állatvédõ szervezet egyik alapítója és az állati jogok talán legelszántabb harcosa. Elmélete szerint „a legkisebb élõlényt - még egy hangyát vagy egy kagylót - is megilleti az emberi bánásmód”. És bár október 4-én, az Állatok Világnapján számos módon tiszteleghettünk az állatok jogai elõtt, az HBO saját gyártású dokumentumfilmje, az Állat vagyok: Ingrid Newkirk, a harcos állatvédõ 2009. november 5-én 22 órakor ismét a figyelem középpontjába állítja az állatvédelmet.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy elsõ látásra átlagosnak tûnõ nõ és egy radikális szervezet. A 2007-es Hamptons Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb dokumentumfilmnek járó Golden Starfish Award-ot elnyert, kompromisszumokat nem tûrõ Az Állat vagyok: Ingrid Newkirk, a harcos állatvédõ páratlan és különleges portrét fest az állatvédelem ügyének elkötelezett szenvedélyes magánszemélyrõl, ám ugyanakkor betekintést enged az állatvédõ szervezet mindenapjaiba is.
Ingrid Newkirk a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals – Emberek az állatokkal való etikus bánásmódért) nevû állatvédõ szervezet elnökeként és társalapítójaként közel 30 éve korbácsolja fel az indulatokat világszerte. Ugyanis az állatok jogaiért folytatott radikális megmozdulásai révén gyakran kerül az újságok címlapjaira hasonló szalagcímekkel: rejtett kamerás felvételekkel megspékelt titkos leleplezést hajtott végre Newkirk. Mûvér is folyt! - látványos szõrmeellenes tiltakozás a felkapott áruházban, vagy Meztelen demonstráció az állatok védelmében.

Ingrid Newkirk és a PETA

A szervezet több mint kétmillió tagot tudhat maga mögött, és olyan hírességek támogatják, mint Pink, Pamela Anderson, Alec Baldwin vagy Bill Maher. A PETA Amerika legsikeresebb radikális szervezete. A szervezet az állatok teljes felszabadítását követeli, vagyis a hús és tejtermékek nélküli étrendet, valamint az akváriumok, a cirkuszok, a vadászat és a horgászat, a szõrme- és a bõrtermékek betiltását. A PETA nem hisz az állatok orvosi célra történõ felhasználásában, még akkor sem, ha ezzel emberéleteket menthetnének meg, illetve a vakvezetõ kutyák használata ellen is kampányolnak.

Ingrid Newkirk, aki egyedül él egy egyszobás, alig néhány bútorral berendezett lakásban, 1980-ban az amerikai állatjogi aktivista Alex Pachecóval karöltve hozta létre a PETA-t. A norfolki székhelyû szervezetnek jelenleg 300 alkalmazottja van, és éves szinten 34 millió dolláros költségvetéssel gazdálkodik, ami nagyrészt adományokból gyûlik össze. Érdekesség, hogy az ún. állatszolidaritási nyilatkozat értelmében Newkirknek az volt a kívánsága, hogy halála után a bõrébõl készítsenek pénztárcát, a lábfejébõl esernyõtartót, a húsát pedig „Newkirk Nuggets” formájában süssék meg.

Newkirk fáradhatatlanul dolgozik, gyakran akár napi 18 órát is, és a PETA számos rutinjellegû tevékenységében személyesen is közremûködik. Newkirk felügyelete alatt a PETA kockázatos és nagy publicitást kapott politikát folytatott az állatbántalmazások vizsgálata és a jogsértõ csoportok elleni tiltakozások terén, ami a támogatók mellett csaknem ugyanolyan számú ellenzõt is hozott.

Az alkotókról

Az Állat vagyok: Ingrid Newkirk, a harcos állatvédõ c. dokumentumfilm Matthew Galkin elsõ önálló rendezése. Galkin korábban olyan produkciókhoz adta a nevét és a rendezõi tehetségét, mint az HBO „Family Bonds” címû dokumentumfilm-sorozata, vagy a 2004-ben egy turné erejéig újra összeállt Pixies alternatív rockbanda turnéját megörökítõ „road movie”, a „hangosHALKhangos - Film a Pixiesrõl”. Ebben a zenés dokumentumfilmben Steven Cantor ült mellette a rendezõi székben, és a produceri teendõket is közösen látták el.

A Stick Figure Productionst megalapító Steven Cantor producerként mûködött közre az Állat vagyok: Ingrid Newkirk, a harcos állatvédõben. Korábban Emmy-díjat kapott a 2002-es „Willie Nelson: Still Is Still Moving” címû dokumentumfilmjéért, illetve 1994-ben Oscar-díjra jelölték a „Blood Ties: The Life and Work of Sally Mann” címû rövid dokumentumfilm rendezõ-producereként, majd 2003-ben a „Devil’s Playground” címû dokumentumfilmben nyújtott produceri munkájáért Emmy-jelölésben részesült.

A dokumentumfilmrõl

Az HBO saját gyártású dokumentumfilmje õszinte és átfogó képet nyújt a PETA brit születésû mozgatórugójáról a harcos állatvédõvel készült exkluzív interjúk (érdekes, hogy Newkirk ez idáig elzárkózott a magánéletét érintõ megkeresésektõl) segítségével, illetve a szervezet dolgozóinak, támogatóinak, valamint a kritikusoknak a megszólaltatása révén.

A PETA által képviselt hatalom megértése érdekében a film megmutatja, hogyan vált egy vitatott ultraradikális szervezet a világ legnagyobb állatvédõ szervezetéve. Ezt elõsegítendõ a film készítõi példátlan, exkluzív hozzáférést kaptak a PETA anyagaihoz, köztük archív videóanyagokhoz és titkos nyomozások anyagaihoz. Ezenkívül az Állat vagyok az állatkínzásokat szemléltetõ felvételeket is tartalmaz, amik Newkirk - kutató intézmények, húsfeldolgozó üzemek, valamint ruházati üzletek ellen folytatott - kampányait is támogatják szerte a világon.
A dokumentumfilm a kulisszák mögé viszi a nézõket, hogy megmutassa Newkirk életének magán- és nyilvános oldalát egyaránt, gyerekkorától kezdve egészen napjainkig. Végigkövethetjük a harcos állatvédõt a mentõakciók közben: egy lakókocsipark szélén élõ éheztetett kutya megmentésének, illetve egy pulykafeldolgozó üzembõl megmenekült pulyka gyógyításának is tanúi lehetünk. A „szõrmekirály” Jean Paul Gaultier elleni tiltakozóakciók kronológiáját is nyomon követhetjük, például amint Newkirk és PETA-s kollégái birtokba veszik párizsi üzletét, és mûvért maszatolnak a kirakatra kezükben „Eladásra született” transzparenssel.

Állat vagyok: Ingrid Newkirk, a harcos állatvédõ

rendezõ: Matthew Galkin

producer: Matthew Galkin, Mikaela Beardsley, Steven Cantor és Pax Wassermann

vágó: Tim K. Smith

operatõr: Jonathan Furmanski

zene: James Lavino

Forrás: HBO
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra