2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Vérátömlesztést kapott egy tigriskölyök Indiában

Vérátömlesztést kapott egy tigriskölyök Indiában
Új-Delhi - Vérátömlesztést kapott egy hét hónapos vadon élõ tigriskölyök Indiában.

Az életmentõ beavatkozást állatorvosok hajtották végre a tigriskölykön. A vérátömlesztésre azért volt szükség, mert a kölyökre feldühödött lakosok támadtak, és összeverték. A sérülések miatt az állat nagy mennyiségû vért vesztett. Fogságban élõ tigrisektõl vettek vért, amit repülõn szállították a kis nõsténytigrisnek abba a közép-indiai állatkertbe, ahol ápolják - mondta el Bimal Majumdar, a régió állatvédõinek vezetõje.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ez volt az elsõ eset Indiában, hogy egy tigris vérátömlesztést kapott.

A kölyök, amelyiket Juhinak neveztek el egy Indiában honos fehér virág után, még válságos állapotban van.

Az indiai vadon élõ tigrispopuláció létszáma száz évvel ezelõtt még százezer volt. Még hat évvel ezelõtt is majdnem kétszer annyi tigris, szám szerint 3600 élt Indiában, mint manapság, amikor számukat másfél ezerre becsülik.

Természetes élõhelyük fogyása miatt a földmûvesekkel "kerültek összetûzésbe", az orvvadászok pedig bõrük és más szerveik, testrészeik miatt vadásztak rájuk; ezek ugyanis nagy értéket képviselnek a hagyományos kínai orvoslásban.

Juhit és testvérét két héttel ezelõtt már megmentették a falusiaktól, akik meg akarták ölni õket, mert attól tartottak, hogy az állatok megtámadják a gyermekeket vagy a marhákat. A tigriskölyköket valószínûleg elhagyta az anyjuk.

"Az állatok rossz bõrben voltak, amikor legutóbb megmentették õket, éheztek, és botok okozta sérülések látszottak rajtuk" - mondta el Majudmar.

A másik kistigris, Jai - Gyõzelem - állapota javult az állatkertbe érkezése után, Juhi viszont rosszabbul lett. Az elvégzett vizsgálatok szerint hirtelen nagyon alacsonyra esett a hemoglobinszintje, és ezért döntöttek úgy az állatorvosok, hogy vérátömlesztést kell kapnia.

Vinery Jangle, az állatkert állatorvosa elmondta, nem tudni még biztosan, hogy fog-e javítani a tigriskölyök állapotán a vérátömlesztés, mert a sürgõsség miatt nem tudtak minden szükséges vizsgálatot elvégezni, ezért azt sem tudni, hogy a véradó tigrisek vére olyan típusú-e, mint Juhié.

Késõbb:

A vérátömlesztés ellenére elpusztult az indiai tigriskölyök


Nagpur (India) - Elpusztult az indiai kölyöktigris, amely pedig - az országban elsõként - vérátömlesztést kapott.

A kölyök, amelyiket Dzsuhinak neveztek el egy Indiában honos fehér virág után,
úgy tûnt, jobban lett a vérátömlesztés után, de aztán görcsöt kapott. "Elvesztettük a csatát. Dzsuhi rángógörcsöt kapott, és hiába tettünk meg érte mindent, leállt a légzése" - mondta el Bimal Madzsumdar, az állatvédõk vezetõje.

Az állatorvosok - Indiában most elõször - vérátömlesztést adtak a tigrisnek, mert úgy vélték, ez az egyetlen módja a kölyök megmentésének az után, hogy az állat hemoglobinszintje veszélyesen alacsony szintre esett.

Dzsuhit és testvérét, Dzsait két héttel ezelõtt már megmentették a feldühödött falusiaktól, akik meg akarták ölni õket, mert attól tartottak, hogy az állatok megtámadják a gyermekeket vagy a marhákat.

Az állatorvosok szerint a tigriskölykök, akiket valószínûleg elhagyott az anyjuk, legyengültek voltak és éheztek, amikor a nagpuri állatkertbe kerültek.

Dzsai jól reagált a kezelésekre, de Dzsuhi állapota tovább romlott.

A vadon élõ tigrispopuláció száz évvel ezelõtt még százezer példányt számlált Indiában. Még hat évvel ezelõtt is majdnem kétszer annyi tigris, szám szerint 3600 élt Indiában, mint manapság, amikor számukat másfél ezerre becsülik.

Természetes élõhelyük fogyása miatt a földmûvesekkel "kerültek összetûzésbe", az orvvadászok pedig bõrük és más szerveik, testrészeik miatt vadásztak rájuk; ezek ugyanis nagy értéket képviselnek a hagyományos kínai orvoslásban.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra