Adó 1% felajánlás Állatvédelemre! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06
A fürjeket a kísérlet során két bizonyos omega-3 zsírsav egyikével vagy a kettõ keverékével etették hat hétig. Ezt követõen megmérték a mellizmok oxigénfogyasztását, amely rendkívüli mértékben fokozódott. Ez az izmok teljesítménynövekedésére enged következtetni. Ezen kívül még négy anyagcsereenzim aktivitását is ellenõrizték a kutatók, és az értékek 58-90 százalékos növekedését állapítottak meg, amely immár megfelelt a partfutóknál mérteknek.
Az enzimek teljesítményének ilyen mértékû növelése még az élsportolók számára is lehetetlen: hét hét intenzív állóképesség-fokozó edzés után mindössze 38-76 százalékkal képesek növelni értékeiket. Most azt kívánják tisztázni a kutatók, miként fokozzák a zsírsavak az enzimek aktivitását.
Már néhány éve bizonyított tény, hogy az omega-3 zsírsavak képesek megelõzni az érelmeszesedést, és ezzel a szívkoszorúerek beszûkülését. Mivel az ember szervezetébõl hiányzik egy enzim, õ maga nem képes elõállítani bizonyos omega-3 zsírsavakat, hanem kénytelen azt táplálékával bejuttatni. A zsírsavak elsõsorban a magas zsírtartalmú halfajokban, mint a heringben, lazacban vagy tonhalban fordulnak elõ, de számos növényi olaj is tartalmazza õket, így például a len- vagy a dióolaj.