2024.03.29. - Auguszta

2009 a gorillák éve

2009 a gorillák éve
Berlin - A gorillák nemzetközi évének nyilvánította az ENSZ 2009-et, hogy nagyobb védelmet biztosítson az ember egyik legközelebbi, kihalófélben lévõ rokonának - közölte a vándorló és vadon élõ állatok védelmérõl szóló nemzetközi egyezményt koordináló bonni szervezet szerdán.

A gorilláknak négy alfaja van, és hármat már csak egy hajszál választ el a kipusztulástól. Az emberszabású majmok tíz afrikai ország területén élnek, ahol a húsukat rendszeresen fogyasztják és a hagyományos természetgyógyászatban is használják.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az erdõirtás, a bányászat, a fegyveres konfliktusok és a betegségek, mint például az ebola is tovább növelik a ritka állatok veszélyeztetettségét.

A csimpánzok és a bonobók után a gorillák az ember legközelebbi rokonai. Egyebek között õket is védi az ENSZ Környezeti Program (UNEP) keretében 1979-ben elfogadott Egyezmény a vándorló és vadon élõ állatfajok védelmérõl (CMS). Az egyezmény betartásának elõsegítését célzó egész éves gorilla-kampány fõbb elemei a képzés, a támogatás és a felvilágosítás. Így például állatvédelmi és kutatási programokat támogatnak és továbbképzik a nemzeti parkok munkatársait - közölte a CMS bonni titkársága. A kampányt az UNEP és az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete vezeti, együttmûködõ partner az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) és a nagymajmok megmentésére indított nemzetközi program (GRASP).


...Kongóban gorillákat mészárolnak...
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra