2024.03.29. - Auguszta

2020-ra kihalhatnak az afrikai elefántok

2020-ra kihalhatnak az afrikai elefántok
Kutatók szerint a legnagyobb afrikaielefánt-populációk eltûnhetnek 2020-ra, ha nem fog össze a világ a megmentésük érdekében.

A Current Biology címû folyóiratban megjelent tanulmányukban a biológusok elsõsorban az illegális elefántcsontvadászatot hibáztatják, amely annak ellenére tovább folyik, hogy azt 1989-ben betiltotta a Veszélyeztetett Fajok Védelmével Foglalkozó Nemzetközi Konvenció (CITES). Az orvvadászok a becslések szerint a teljes populáció mintegy 8 százalékát irtják ki évente, tehát 0,6 százalékkal többet, mint az állatokat védõ CITES-egyezmény elõtt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Hozzávetõleg egymillió afrikai elefánt élt vadon a nyolcvanas évek végén, mára ez a szám 470 ezerre csökkent.

Ha ez a tendencia nem fordul meg, csak a jól védett távoli helyeken maradnak elefántok" - jelentette ki Samuel Wasser, a Washingtoni Egyetem docense, a kutatás vezetõje. Wasser olyan, DNS-vizsgálaton alapuló módszert dolgozott ki, amelynek segítségével visszakereshetõ, hogy az elefántcsont mely populációból származik. A metódus igen hasznos, ha figyelembe vesszük, hogy az orvvadászok az egyik országban elejtett elefánt agyarát egy másik országban is eladhatják.

Wasser szerint az illegális elefántcsont-csempészetet hatalmas helyi bûnbandák tartják kézben, a piacot pedig Japán és Kína irányítja, ám egyre növekvõ a kereslet az áru iránt az Egyesült Államokban is.

Kipusztulhat a fõemlõsfajok 48 százaléka

Edinburgh, 2008. augusztus 5., kedd (MTI/Reuters) - Az ember legközelebbi rokonainak számító fõemlõsfajok csaknem fele, 634-bõl 303 örökre eltûnhet, 69 akár éveken belül - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legutóbbi felmérése.

A Ghánában és Elefántcsontparton õshonos Miss Waldron vörös kolobusz vélhetõen már ki is pusztult, hiszen éppen idén harminc éve, hogy utoljára láttak egy példányt. A nyugat-afrikai majom az elsõ fõemlõs, amely az utóbbi száz évben eltûnt a Föld színérõl, és az elsõ tragédiát az IUCN szerint valóságos fajpusztulási hullám követheti.

Az edinburghi fõemlõs-konferencián bemutatott jelentés szerint a következõ években kihalhat például a szumátrai orángután, a vietnami piszeorrú tonkin, a lisztmajmocska néven is ismert kolumbiai gyapjasfejû tamarin és a madagaszkári óriás bambuszmaki, amelybõl már csak 140 példány él vadon.

Az IUCN öt évvel ezelõtt készített felmérése alapján a fõemlõsök 25-30 százaléka minõsült veszélyeztetettnek. Ez az arány azóta fõként az erdõpusztítás, a mezõgazdaság kiterjedése és a vadászat miatt romlott tovább. "Több fajt szó szerint a kihalás szélére evett az ember. Egyes afrikai országokban például a gorilla- és a csimpánzhús drágább, mint a marha, a csirke vagy a hal" - mondta Russel Mittermeier, a IUCN fõemlõs osztályának vezetõje.

A legrosszabb a helyzet Ázsiában, ahol a fajok 71 százaléka veszélyeztetett. A kontinensen belül Kambodzsában 90, Vietnámban pedig 86 százalék a kihalástól fenyegetett fõemlõsfajok aránya. "Még egy futballstadiont sem töltene meg az állatsereglet, ha a veszélyeztetettségi listán szereplõ elsõ 25 faj összes példányát összegyûjtenénk" - mondta Mittermeier.

A szakember szerint a jelenlegi évi 10 millió dollárról százmillióra kellene növelni a fajkonzerválásra fordított összeget. "Ezt a csatát még meg lehet nyerni" - mondta a több mint ezer kormányzati és civil szervezetet és 160 ország csaknem 11 ezer önkéntes tudósát tömörítõ IUCN szakembere, aki szerint számos jó példa áll az állatvédõk elõtt. A brazíliai arany oroszlántamarint és a fekete oroszlántamarint például le lehetett venni a kritikusan veszélyeztetett fajok listájáról, az ugyancsak végveszélyben lévõnek nyilvánított kongói hegyi gorilla populációja pedig a 2003-as felmérés óta növekedésnek indult - mondta a svájci székhelyû szervezet fõemlõsvédelmi felelõse.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra