2024.04.16. - Csongor

Tavaszi teendők cicagazdiknak

Tavaszi teendők cicagazdiknak
Tavaszi teendők cicagazdiknak1. Figyeljünk a bundára: a cicusok tavasszal nemcsak a hideg időtől, hanem egy nagy kupac szőrtől is búcsút vesznek. Különösen igaz ez azoknál a cicáknál, akik kijárhatnak a szabadba. A csak lakásban tartott macskáknál kevésbé látványos a vedlési időszak, de náluk is megfigyelhető a fokozott mértékű szőrhullás. Minden cicánál, de különösen a hosszúszőrűeknél figyeljünk fokozottan a vedlés időszakában, mert ilyenkor csökken a bőr természetes védekezőképessége, ilyenkor gyakran száraz, korpás lesz. Fontos, hogy rendszeresen fésüljük az állat bundáját, mert ezzel elősegíthetjük a vedlés gyorsabb lezajlását.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Hosszú szőrű macskáknál a csomókban összeálló szőrszálak alatt lévő bőr nem tud szellőzni és ez hajlamosíthat különféle bőrbetegségek kialakulására. A vedlési időszakban nagyon hasznos, ha adunk a cicának szőrgombócoldó pasztát (pl.: Bezopet, Maltsoft). A macskák mosakodás közben sok szőrt nyelhetnek, amely a gyomor és bélcsatornában összeáll és hányást, súlyosabb esetben akár bélelzáródást is okozhat.

A fressnapf ajánlja, hogy tavasszal is végezzük el a 3 havonta javasolt féregtelenítést és a havonta szükséges bolhairtást (pl.: Frontline combo cseppek, Frontline spray, Foresto nyakörv). Hasznos vedlési időszakban a bőr- és szőrtápláló táplálékkiegészítők alkalmazása a már megszokott változatos, jó minőségű táplálékok mellett (pl.: Lavet bőrtápláló tabletta, Dermanorm olaj, Dermoscent spot on). Ezek a készítmények segítenek abban is, hogy a vedlés hamarabb lezajlódjon.

2. Óvatosan a kertben
A felelős állattartás alapja, hogy bársonytalpú barátunk ne kerüljön veszélybe. Éppen ezért egy gondos gazdi mindent elkövet, hogy cicáját biztonságban tudhassa, ennek alapja pedig a macskabiztos kerítés.

A fressnapf.hu szerint a kerítés kialakítása során figyeljünk arra, hogy a cica ne tudjon felmászni rá. Ha például mellette áll egy magasabb fa, akkor ügyeljünk rá, hogy az ágakra kapaszkodva ne tudjon átjutni. Másik lehetőség a fél-flexibilis kerítés választása, mert ezekre nem szeretnek felmászni a cicák. Ha nem szeretnénk a kerítéssel vesződni, alakítsunk ki a szabadban a macska számára egy biztonságos, berendezett kennelt, ahol ugyanúgy élvezheti a kellemes időjárást, napsütést, esőt vagy akár a hóesést is, mintha a kertben heverészne.

3. Vigyázat, kullancsveszély!
A kullancsok sajnos az ország legtöbb részén lesben állnak. Kisállatunk biztonsága érdekében érdemes már az első szabadban töltött pillanat előtt beszerezni egy kullancsriasztó szert. A Frontline Combo Spot-On oldat például kitűnő védelmet biztosít a kullancsok ellen. A nyakörvek közül jó választás a Foresto, mert macskákon is biztonságosan alkalmazható, ha a cica fennakad valahol, akkor kioldódik.

Az is fontos persze, hogy a szabadban kalandozó cicák bundáját lehetőség szerint gyakran átvizsgáljuk. Ha esetleg kullancsot találunk, csipesszel vagy kullancskiszedő kanállal távolítsuk el anélkül, hogy összenyomnánk. A kullancsot minél közelebb kell megfognunk a bőrhöz a potroha alatt, és csavaró mozdulattal kell eltávolítani. A szúrás helyét alkohollal vagy valamilyen fertőtlenítőszerrel (pl.: Betadine oldat) ajánlott letisztítani és néhány napig figyelni, hogy észlelünk-e fertőzésre utaló tüneteket.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra