2024.04.16. - Csongor

Utcára kiszökdöső kutyák nyomában

Utcára kiszökdöső kutyák nyomában
Utcára kiszökdöső kutyák nyomábanSokan nem vigyáznak megfelelően a házi kedvencükre, aki nem ritka, hogy elkóborol otthonról, galibákat okozhat, az állatvédők meg csak a fejüket fogják. Az ország legtöbb önkormányzatának folyamatos gondot jelent a lakosság által utcára engedett kóbor állatok számának visszaszorítása. Magyarországon egymilliónál többre becsülik a tartott kutyák számát, éves viszonylatban majdnem minden négylábú házi kedvenc elszökik hosszabb - rövidebb időre. Gyakran előfordul, hogy a család kutyája a kóborlásból már sohasem tér haza... a gazdin sok múlik!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A leggyakoribb okok, amiért a házi kedvencek elszöknek otthonról:
- a gazdi nyitva felejtett lakásajtaján, kerítésén szabad a kiút,
- rossz kerítésen keresztül gyakran lépnek meg a házi állatok,
- párzási időszakban a kerítés, a lakásajtó sem akadály, az állatok elszöknek, majd gyakran vemhesen térnek haza,
- a közterületen történő séta közben a szabadon engedett házi kedvenc gyakran nem jön vissza a hívószóra,
- gyakran a rossz tartási körülmények (éheztetés, láncon tartás) végett menekülnek el az állatok,
- az utcai séta közben gyakran ijedtség vagy egyéb külső ok is szökéshez vezet.

A kóborrá váló háziállatok sok esetben sohasem térnek haza. Gyakran járművek kerekei alatt végzik, de nem ritka, hogy az erdőbe betévedő kóbor kutya vadakat kezd hajtani, ami miatt a vadászok kilövik őket. Sok esetben legyengülten, bántalmazástól, egyéb sérülésekkel pusztulnak el. A kóbor házi kedvencek baleset okozói vagy sérülések képzői is lehetnek. Sokan nem tudják, de a háziasított emlősállatot elhagyni, kitenni a 2004. évi X. törvény értelmében akár börtönnel is büntethető bűncselekmény. Minden hobbiállat utcára kerüléséért az állat gazdája a felelős.

A házi kedvencek gazdátlan egyedei a területileg illetékes települési önkormányzatok tulajdonaivá válnak, melyekkel két hetes megfigyelési idő után az önkormányzatok ebrendészeti telepei szabadon rendelkeznek. A legtöbb településen az ebrendészeti központokat nem állatvédő szervezetek üzemeltetik, így előfordulhat, hogy az otthonából elszökött kedvencet - a gazda felelőtlensége végett - elaltatják. Az Orpheus Állatvédő Egyesület SintértNE! ( www.sinter.hu ) programja a települések számára a kóbor állatok humánus kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Az Orpheus Szegeden 2006-óta az ebrendészeti feladatokat állatvédelmi központként, állatvédelmi alapon működteti. Az egyesület hasonló tevékenységre buzdítja az ország több száz állatvédő szervezetét, állatmentő csoportjait, mely elősegíthetné az állatvédelmi reformok igazi előrébb menetelét.

A felelős állattartás szükséges lenne
Az állataikat tartó lakosság egy jelentős része nincs a felelős tartáshoz szükséges alapvető dolgok birtokában. Nincs a tartott kutya számára megfelelő tartási hely, nincs megfelelő mennyiségű anyagi fedezet birtokában, nincs a jó gazdi gondosságához szükséges - a kutya sétáltatására, gondozására fordítható - szabadidő birtokában. A feltételek nemléte végett az állatok felelős tartása életvitel szerűen nem folytatható, a kutya valamilyen tényező végett kóborrá válik...

Orpheus Állatvédő Egyesület
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra