2024.04.20. - Tivadar

Kutya, macska, görény, piton, madárpók...

Kutya, macska, görény, piton, madárpók...
Kutya, macska, görény, piton, madárpók...Vannak emberek, akik nem csak kutyust, hanem macskát is sétáltatnak, sőt görényt is. Minduntalan, ahányszor ilyet látunk az utcán, megdobban a szívünk - "Jaaaj, de édes!" - és mosolygunk egy nagyot. Minél különlegesebb, egzotikusabb egy állat, annál nagyobb körültekintés szükséges a tartásához, speciális igényeihez a pénztárcának is alkalmazkodnia kell. Egy kis rágcsáló ugyan nem igényel nagy ráfordítást, de egy piton, akinek terráriumban kell élnie, már jóval több pénzbe kerül. Az állattartás felelősségen kell, hogy alapuljon...
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Felmenőink igen csodálkozva nézték, hogy rágcsálókat viszünk be a házba, szándékosan. Ezek a kis állatok rövid ideig élnek, ami csak gyermekeink szívét fájdítja. A különleges és emiatt problémás állatoktól is képesek a vásárlóik megszabadulni, ha nem tudnak megbirkózni az elszaporodott piranhákkal, a nagyra nőtt aligátorral, a stresszes, tollát tépő ararával, a költséges pitonnal vagy a különböző pókokkal. Véleményem szerint egy kutya vagy egy cica tartása maradéktalanul ki kell, hogy elégítse a házikedvencek tartására irányuló emberi vágyainkat. Úgy kell kialakítanunk a hobbiállatok tartását, hogy az egy ember és állat között, hosszútávra szóló, komoly szerződés legyen, amelyért mind a két félnek dolgozni kell, és amely megelégedettséget, biztonságot és szeretetet nyújt mindkét fél számára – mondta Raffay Anikó békéscsabai állatvédő.

Azonban nem csak az egzotikus állatokat tartják ma divatból az emberek. Sorra találkozunk egyre apróbb és apróbb kutyákkal, akiket eladásra szánnak.

- Igen érdekes kérdéskör, hogy amire van kereslet, vagyis pénzt fizetnek érte, annak mindig lesz kínálata. De gondoljunk csak bele: ha egy alomnyi eladásra gyártott divatkutyából nem mind sikerül „jól", azt a szaporító sok esetben egész egyszerűen utcára teszi, mert nem tudja eladni - ismertette az állatvédő.

Hallottunk már jó pár olyan történetet, amikor az anyakutyát csak eszköznek használja a gazdája, kutyagyárat üzemeltet, amely olykor beltenyészethez is vezethet. Ezért is érdemes megfelelően tájékozódni a szaporítóról, hiszen mindenki egészséges, csupa élet kiskutyust szeretne.

A rossz körülmények között szaporított állatok szűk, sötét helyen nevelkednek, hormonkészítményeket kapnak, tele vannak élősködőkkel, és olykor félnek az embertől is.

De tudnunk kell, hogy nem csak a kutyákat, macskákat lehet rosszul tartani. Tény, hogy vannak olyan állatok, amelyeknek rossz fogságban élni és egész egyszerűen nem alkalmasak hobbiállatnak. Ha valaki mégis különleges állatot választ, körültekintően cselekedjen, az állat igényeit vegye figyelembe, és készüljön fel az eseteges problémákra. Ha megmarja gazdáját egy kígyó, az csak az állattartó hibája, számoljon a következményekkel. A kutyatenyésztőt pedig körülményesen válasszuk ki, hiszen mindenki azt szeretné, hogy a kiskutyánk sokáig éljen boldogan - hívják fel a figyelmet az állatvédők.
A divat majmolása nem csak az öltözködésben, az újabbnál újabb műszaki tárgyak vásárlásában mutatkozik meg, hanem a furcsa állatok tartásában is. Az élőlények nem használati tárgyak, amelyeket mutogatni lehet, majd ha meguntuk, akkor felpakolni a polcra. Minden állatnak biztosítani kell a megfelelő tartási körülményeket, legyen az egy kutya vagy akár egy madárpók.

FONTOS: az állatok vásárlása előtt gondoljuk át a felelősséget, hiszen az állatot élete végéig kell tartani. A háziállatokért minden esetben a gazda tartozik felelősséggel!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra