2024.04.24. - György

Ölhet is a darázscsípés - mit tegyünk a bajban?!

Ölhet is a darázscsípés - mit tegyünk a bajban?!
A nyár a méh és darázscsípés idõszaka is!

A nyári idõszakkal együtt a darázscsípések szezonja is dübörög. Aki nem allergiás az esetleges csípésre, számára is nagy fájdalmakat, kellemetlen duzzanatokat okozhat a rovarcsípés. A csípésre allergiások számára a hirtelen duzzanatok és egyéb tünetek akár halált is okozhatnak. Csípés esetén a duzzanat és a fájdalom csökkentésére sokféle szer létezik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Abban az esetben, ha valaki nem allergiás, elég a csípést egyszerû praktikákkal kezelni - mondta el Nyulas Attila, az Orpheus Állatvédõ Egyesület méhekkel is foglalkozó szakembere. Egy fájó, ugyanakkor ártalmatlan darázscsípést érdemes Fenistil géllel bekenni, mely hatékonyan csökkenti az égetõ érzést, de a sokak által ismert hagymaborogatás, petrezselyemzöldje, illetve ecetes borogatás is mûködik. A biztonság kedvéért érdemes otthon tartani recept nélkül kapkató Calcium pezsgõtablettát is, a nagyon fájó csípést fájdalomcsillapítóval is lehet enyhíteni. Több darázscsípés esetén azonban érdemes felkeresni az orvost.

Allergiás reakció esetén viszont a házi praktiák nem érnek semmit. Abban az esetben, ha a csípés után valakin szimptómás tünetek jelentkeznek, kiveri a víz, felgyorsul a szívverése, esetleg elájul, bedagadnak a szemei, nagyon erõs, nem csak a csípés helyén jelentkezõ viszketés, bõrpír és duzzanat jelentkezik, azonnal mentõt kell hívni. Az életveszélyes, egész szervezetet érintõ allergiás reakció, anafilaxia ugyanis percek alatt kialakul, halált is okozhat, a fenti tünetek jelentkezésekor azonnal sürgõsségi ellátáshoz kell fordulni.

Az, aki tudja, nála hogy darázscsípés esetén az egész szervezetet érintõ allergiás reakció alakulhat ki, az kaphat öninjekciózásra alkalmas adrenalint (epinefrint). Az adrenalin autoinjektor egyben tartalmazza a gyógyszert, a fecskendõt és a tût, valamint egy nagy megbízhatóságú beadó rendszert. Az anafilaxia teljes ellátásához elengedhetetlen, hogy a szer beadását követõen mentõt hívjon, vagy orvosi segítséget kérjen az érintett.

Hogyan elõzhetjük meg a bajt?
Érdemes kerülni az élénk színeket, a nagyon illatos kozmetikumokat, melyek vonzzák a darazsakat. Szabadban enni és inni is kockázatos, a fagyi, a jégkrém, a gyümölcs, az édes italok is mágnesként hatnak a rovarokra. Ha a bõrünkre került valamennyi az említett anyagokból, tisztítsuk le alaposan. Ha jön a rovar, ne kezdjünk el csapkodni, azzal csak felingereljük, maradjunk nyugton, ezzel az esetek zömében elkerülhetõ a baj. A hajba került darazsat ne kézzel, hanem fésûvel szedjük ki. Mielõtt autóba ülünk, gyõzõdjünk meg róla, hogy nincs az utastérben darázs, nehogy egy kanyarban okozzon riadalmat, adott esetben balesetet. Közlekedjünk zárt ablakokkal, nem kellemes, ha országúti tempónál az arcunkba vagy a nyakunkba vágódik az említett rovar.

Ha darázsfészket találunk a természetben vagy a ház körül, ne bolygassuk, kerüljük el. Ha likvidálni szeretnénk, azt csakis az esti órákban tegyük alapos mennyiségû bogárirtóval, mikor a darazsak visszatértek és az éjjeli pihenõjükhöz készülõdnek.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra