2024.04.20. - Tivadar

Változás az állattartás szabályaiban

Változás az állattartás szabályaiban
A június 11-én elfogadott 115/2012.számú kormányrendelet több ponton módosította az állattartás, különösen a kutyák tartásának szabályait. Az országos nyilvántartás három pillére a mikrocsip (elektronikus transzponder), az adatrögzítést is végzõ magánállatorvos, és az ebösszeírást végzõ önkormányzat. Augusztustól a kutyatartó kötelessége, hogy az állatorvosnál kezdeményezze kutyája megjelölését, illetve a korábban már megjelölt kutyák regisztrációját. 2013. január 1. után a 4 hónaposnál idõsebb kutya már csak csippel ellátva (és regisztrálva) tartható.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Érdemes ellenõrizni tehát,hogy a csipelést igazoló regisztrációs adatlap és a kisállat egészségügyi könyv (oltási igazolvány) adatai megegyeznek-e. Ha ezekben eltérés van vagy valamelyik hiányzik, érdemes felkeresnie állatorvosát.

A magánállatorvos feladata a transzponder beültetésén túl az adatok rögzítése az országos adatbázisban. Az állatorvos felé kell tehát jelenteni a tulajdonos, tartási hely, vagy bármely más adat változását, az állat elveszését, elhullását. Rögzítendõ adat az állat ivartalanításának ténye is. Amennyiben az ivartalanításról nem rendelkezik igazolással, a mûtétet végzõ állatorvos tudja saját nyilvántartása alapján azt igazolni. Ennek hiányában a mûtét igazolása kizárólag az ebtartó költségére elvégzett eredményes bizonyító vizsgálatot követõen (például ultrahangos vizsgálat, vérvizsgálat) lehetséges.

Az önkormányzatok feladata a három évenkénti ebösszeírással a fenti folyamatok hatósági ellenõrzése. Ennek szabályait helyi rendeletben állapítja meg.

A mindennapi kutyatartás megváltozott szabályai közül jelentõsen változott a kutya számára biztosítandó terület valamint az alom elválasztásának ideje – az utóbbi a kutyán kívül macskákra és vadászgörényekre is vonatkozik.



Augusztus 1. után a zártan tartott kutya számára biztosítandó kennel alapterülete, illetve a megkötve tartott kutya részére biztosítandó kikötõ eszköz hossza a kutya méretével arányos: 20 kg alatti kutya esetén minimum 10 m2 illetve 4 m, 20-40 kg között minimum 15 m2, illetve 6 m, 40 kg felett pedig minimum 20 m2, illetve 8 m.

A kölykök legkorábban 8 hetes korukban választhatók el az anyjuktól.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra