2024.04.25. - Márk

Tavasz: ébrednek a kullancsok és a többi parazita

Tavasz: ébrednek a kullancsok és a többi parazita
Tavasz: ébrednek a kullancsok és a többi parazitaVizsgáljuk át ruhánkat séta után! Amikor tavasszal egyre jobb az idő, a hőmérséklet emelkedésével az emberre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdőben, de kiskertben vagy a panelházak füves területeken, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerű kullancscsípés által komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt. Kedvenceinkre a szívféreg, bennünket, állatainkat és életterünkre az atka, bolha és más paraziták is megfertőzhetik!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ránk pottyanhat, fűszálról a nadrágszárra kapaszkodhat, szél által ránk röppenhet egy - egy kullancs. Egyesek szerint a foghagyma, petróleum, különböző illóolajok is hatásosak a kullancsok ellen. Létezik bőrre kenhető vagy fújható gyógyászati szer, de ultrahangos riasztó is. Ha viszont már megtörtént a kullancs csípése, nem mindegy, hogy hogyan távolítjuk el parazitát, sokan a szakszerűtlen kullancskivételkor betegednek meg a vérszívó által terjesztett kóroktól. Kérjük szakember segítségét a parazitamentesítéshez.

Kullancs: csípésefájdalmas és betegségeket terjeszt

Az emberek mellett komoly veszély leselkedik a kullancsok által a házi kedvenceinkre is. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője évtizedek óta nagy gondnak érzi az utcáról mentett védencek kullancs, bolha, atka, rüh mentesítését. A kóbor állatokon a paraziták gyakran durva mennyiségben vannak jelen, számukra az állatgyógyászatban használatos irtó és riasztó vegyszerek a leghatékonyabbak. Az állatokra a fûben, vízparton, és egy egyszerû séta alkalmával is rátelepedhet a kullancs, melyekből akár a lakás szőnyegeire is potyogtathat. Megelőzést kutyák és macskák részére nyakörv, riasztó cseppek alkalmazásával, riasztó dezodorral, sampon révén is eszközölhetünk.

Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?!
A két legfontosabb betegség, aminek reális veszélye lehet kullancs csípésekor a Lyme-kór (bakteriális) és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás (vírus által). Szakemberek szerint rövid ideig bőrben tartózkodó kullancsok által kicsi a fertőzés veszélye, de semmi sem kizárható. A lyme kór tünete, ha a csípés környékén vörös kör és duzzanat jelentkezik, ekkor antibiotikumos kezelés szükséges. A vírusfertőzés súlyosabb, hiszen alapvetően a vírus immunizálása elsősorban megelőzésként alkalmazható.

Egészségünk megőrzése érdekében tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn, lehetőség szerint kullancsoktól és más parazitáktól mentesen. A kullancs riasztás mellett a védőoltás felvétele lehet hatásos módszer a problémák elkerüléséhez.

Parazitákról általában:

Bolha
Bármikor bolha kerülhet az életterünkbe. Kutya által, macska által, kisállatunk játszótársairól vagy egy megmenteni szándékozott kóbor állatról is. A bolhát szokás a gazdatestről elnevezni, vagyis aszerint, hogy kinek a vérét szívja. Így létezik kutyabolha, macskabolha, és emberbolha... Legtöbb bolha szükség esetén többgazdás, azaz emberből, és más állatból is lakmározik. Viszkető érzés a boka tájékán, piros foltok és barnás ürülék a szőrzetben = bolha lehet az életterünkben! Fontos minél hamarabb az írásuk kapcsán megtenni a szükséges lépéseket!

Bolhacsípés, a bolha a kellemetlen viszketés okozása mellett betegségek átadására is képes

Egy nőstény bolha 4-5 hónapnyi élete alatt 500 petét képes lerakni. Tehát villámgyorsan szaporodik! A kellemetlenségek mellett betegségeket is terjeszthetnek embernek és állatnak egyaránt! A bolha néhány, vér útján terjedő betegség transzportőrje lehet, de előfordul, hogy kutya galandféreggel is megfertőzi az embert és más állatokat is!

Kullancs csípés
A kullancsok által terjesztett, emberre is veszélyes két legfontosabb megbetegedés a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. A Lyme-kór elleni védekezés legfőbb módja a kullancscsípés elkerülése, míg a kullancsencephalitis védőoltással megelőzhető. A védőoltással való védekezés mindenki számára fontos, hiszen a kullancsencephalitises megbetegedések nagyon durva állapothoz vezethetnek!

kullancs a kutyában, kullancs által számos fertőzés terjed

Védekezés: bárhol, akár egy városi parkban vagy az udvaron történő séta vagy piknikezés is kullancsveszélyt jelenthet. Lehet, hogy Ön azt gondolja, hogy szinte kizárt, hogy fertőzött kullancs csípje meg, azonban egy ártatlannak tűnő kutyasétáltatás, vagy egészségügyi séta is alkalmat nyújthat arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzon.

Szívférgesség
Fontos a szűrővizsgálat. Alapvetően a megelőzésre használható szerek első alkalmazása előtt is javasolt egy ilyen vizsgálat elvégzése. Amennyiben a vérvizsgálat negatív lesz, akkor lehet elkezdeni a védekezést folyamatosan tavasztól őszig, az állat élete végéig.

szívféreg: a férgek a véráramban fejlődve pusztítják el a gazdatestet, ha már fertőzött az állat, a helyzet roppant rossz

A szívférgesség szúnyogok által terjed. A szúnyog vért szív egy fertőzött állatból, ekkor a vérrel együtt a féreg lárvaalakjai (mikrofilaria) is a szervezetébe jutnak. A lárvák a szúnyogban tovább fejlődnek (megfelelő külső hőmérséklet mellett kb. 2 hétig), majd egy következő vérszívással jutnak az addig egészséges állatba.

Védekezéskor 2 fontos dolog előzi meg betegség terjedését:

- szúnyogokat távol tartó készítmények folyamatos használata: nem tudja beoltani a lárvákat kedvencünkbe.

- a bejutott lárvákat elpusztító készítmények folyamatos használata: a bejutott lárvákat semmisíti meg.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra