2024.04.19. - Emma

Patkány harapástól sérült az ovi udvarán a kisgyermek

Patkány harapástól sérült az ovi udvarán a kisgyermek
A szegedi Baross Utcai Óvoda udvarán játszadozó kisgyermeket harapott meg egy fehér patkány. Az állatot az Orpheus Állatvédõ Egyesület Ebrendészete sikeresen befogta, és megfigyelésre karanténba helyezte. A fehér patkány az állatkereskedések egyik kedvenc terméke, bárki bármikor néhány száz forintért megvásárolhatja. Nagy valószínûséggel a harapós állat is kedvencként kezdte, de megunt állatként végezte: lelketlen tulajdonosa kitette az utcára. Az állat nagy valószínûséggel nem veszett, így a kisgyermeknek nem kell kockázatoktól sem mentes oltássorozaton átesnie.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kifejlett fehér patkány felnõtt egyede egyébként 20-24 cm nagyságú, amelyhez 18-22 cm-es csupasz farok tartozik. Kisállat szaporítók lakosság számára eladásra, állatkertek ragadozó állatoknak élelemként, kutatólaborok állatkísérleti célokra tenyésztik / tartják. Kisebb lakásokba egyre többen kutya / macska helyett házi kedvencként apróbb gerinces állatokat is tartanak. Az Orpheus Állatvédõ Egyesület tapasztalata az, hogy a rágcsálók ugyanúgy okozhatnak marásos, harapásos sérülést, mint a kutyák vagy a macskák vagy a többi házi kedvenc. A nyári szünetben a gyerekeket fel kell világosítani, hogy utcán / udvaron látott idegen állatokhoz egyáltalán ne vagy csak kellõ körültekintés mellett (szülõi engedély után) nyúljanak.

Sok állat végzi utcára kidobva...
Sokan felelõtlenül vesznek magukhoz házi kedvenceket. Az állatok tartása idõt, pénzt, tartási helyet igényel. Az örömteli pillanatok után a szürke hétköznapokban sokan belefáradnak az állattartásba, és egyszerûen utcára dobják a háziállataikat vagy azok utódait. Az állatok az utcán szaporodnak, és a legtöbb esetben pusztulás várja õket. A 2004. évi X. törvény szerint állatokat kidobni bûncselekmény, melyért letöltendõ börtön is kapható. Ettõl függetlenül sok a lakosság által utcára dobott kutya / cica, és egyéb állat.

Gazdit keresnek a magára hagyott házi kedvencek!
Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Ebrendészeti Telepén utcára kidobált / megunt állatok tucatjai keresik végsõ menedéküket, szeretõ gazdáikat. A gyógyítás, szocializáció után az örökbeadás, a felelõs gazdák megtalálása a legnagyobb feladat. A www.ebrendeszet.hu oldalon, illetve a +36/20/360-98-46-os telefonszámon elérhetõk az állatvédõk, és informálódni lehet a négylábú védencekrõl, az örökbefogadás menetérõl is.

Orpheus Országos Állatvédõ és Természetbarát Közhasznú Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
Ebrendészet - Szeged és környéke (TOVÁBBI ÁLLATOK KÉPEIÉRT KLIKK IDE!)
www.ebrendeszet.hu - Országos Állatvédelmi Adatbank

Adó 1%: 18464654-1-06

Támogassa az állatvédelmet: OTP. 11735005-20489094


Fogadjon örökbe egy megmentõre váró négylábút!



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra