2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Hõguta fenyegeti házi kedvenceinket is - hõségriadó!

Hõguta fenyegeti házi kedvenceinket is - hõségriadó!
Hirtelen jött a kánikula. Figyeljünk kedvenceinkre!

Van, ahol a tûzõ napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az így tartott állatok kis idõn belül hõgutát kaphatnak, és el is pusztulhatnak. A felelõtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bûncselekményét követi el, amiért két évig terjedõ szabadságvesztés is kiszabható. Az Orpheus Állatvédõ Egyesület információs telefonján rendszeres téma a tûzõ napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történõ segítségkérés.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az emberek gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) házi kedvenceket. Van, hogy étlen – szomjan szenvednek az állatok. Szerencsére egyre többen néznek tovább a saját kerítésükön túlra is, így az állatkínzók könnyebben horogra akadhatnak.

A kutya önszántából, a nagy melegben soha nem mozogna a tûzõ napon. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testû, sötét színû kutyák, mint a kisebb testû, világos színûek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történõ hõvesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendõ, ilyenkor az állat keresi a hûvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hûtheti magát.

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület 3 legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történõ tartásához:
- a nagy nyári kánikulában se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelõttre és késõ délutánra idõzítsük,
- állatunk számára mindig legyen hûvös hely, ahova a napsugárzás elõl szabadon el tud bújni,
- kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,

A nagy nyári kánikulát könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hûvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfõképp ne kívánjunk tõle "csúcsteljesítményt".

A napon leparkolt autó belseje hamar hatvan - hetven fokosra is felhevülhet. Ha állatunk is velünk utazik, még véletlenül se hagyjuk a leparkolt gépjármûben.

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy egy állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hõtorlódás vagy hõguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvõ, intenzíven lihegõ, eszméletét vesztett állat rendszerint hõguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentõ lehet ebben az esetben. Háziállatokért a gazdák a felelõsek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetõ lehet az állatok szenvedtetése.

Orpheus Állatvédõ Egyesület
www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra