2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ölében egy mentett kutyával ütötte el Lacikát egy autó

Ölében egy mentett kutyával ütötte el Lacikát egy autó
Lacika keze kicsit tétován nyúl a piros kocka után, de aztán szép komótosan felhelyezi a zöld mellé az ágas-bogas készségfejlesztõ létrára a Zala Megyei Kórház gyermekosztályának játszósarkában.

A kisfiúcska még 2010 novemberében, iskola utáni napon, barátaival talált egy elárvult kiskutyát, õt pátyolgatták a tragédia elõtti pillanatokban. A játék közben a többiek szerencsésen átértek a túloldalra, ám Laci, ölében a kutyussal nem... Lacika nagy bajban van, lesz számára segítség?!
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Húsvétkor még semmi esélye sem lett volna mozgásra, hiszen mindkét alkarját mereven, a mellkasához zárva tudta csak tartani, s a térde sem hajlott. Grosu Lacika 7 és fél éves, s tavaly novemberben ütötte el egy autó Csíkszentmiklós határában.

- Erdélyi vagyok... - emeli rám szomorkás tekintetét, aminek mélyén mégis ott csillog a mosoly. Lassan, vontatottan formálja a szavakat, de esetében ez is hatalmas eredmény, hiszen nemrégiben kómában töltött egy hónapot.

- Húsvét elõtt érkezett hozzánk Lacika, a tudata már nyiladozott, de mozogni egyáltalán nem tudott - idézi fel dr. Elmont Beatrix rehabilitációs fõorvos, Lacika kezelõorvosa. - Csak feküdt szegényke tehetetlenül. A baleset után sajnos elmaradt a korai kezelés, s a mozgatás hiánya súlyos károsodást, merevséget okozott az ízületekben.

Azon a bizonyos novemberi napon Lacika hazament az iskolából, átöltözött és leült játszani. Ám jöttek a barátai, hogy találtak egy kiskutyát, így felkerekedtek. Az országút mellett bukkantak az elárvult jószágra. A többiek szerencsésen átértek a túloldalra, ám Laci, ölében a kutyussal nem...

A kisfiú válságos állapotban került a marosvásárhelyi kórházba, eltört a jobb combcsontja, de legsúlyosabban az idegrendszere sérült a fejétért ütéstõl. Kétoldali agyzúzódást szenvedett, agyvizenyõ alakult ki nála. Több mint egy hónapot töltött éber kómában. Szüleit a kórházban egyáltalán nem biztatták, minden alkalommal avval fogadták õket: na, a mai reggelt még megérte a kisfiú.

Amikor hazaadták, nem figyelt a külvilágra, a szülõk próbálták etetgetni, a szájába csorgatták az ételt. Tele volt felfekvésekkel, s csak elenyészõ javulás mutatkozott. Több mint három hónapot töltött el otthon ebben az állapotban.

A család azonban reménykedett, s Laci idõsebb nõvére kutatni kezdett az interneten. Szerencsére rábukkant a Zalai Hírlap 2009. karácsonyi cikkére, amiben egy másik kómás kisfiú, Dani felépülésérõl számoltunk be. Õt is a megyei kórház rehabilitációs szakemberei állították talpra, a szó szoros értelmében. A nagylány boldogan jelentette: megvan, hol gyógyul meg Lacika... A család felvette a kapcsolatot a kórházzal, ám kiderült, mivel rehabilitációról van szó, s a kisfiú nem magyar állampolgár, csak térítés ellenében nyílik mód a kezelésre. Ennek díja napi 14 ezer forint. Az édesanya egy havi keresete éppen két napra fedezné a költségeket...

Lacika édesapja meghalt. Nevelõapja sajátjaként szereti, ám sem õ, sem az édesanya nem engedheti meg magának, hogy itt legyen a kicsivel. Hogy a fiú esélyt kapjon a felépülésre, gyûjtésbe kezdtek. Civilek adakoztak, jótékonysági koncertet szerveztek, ebbõl összejött egy havi kezelés ára. Mások is megmozdultak Erdélyben, a csíki anyák egyesülete 95 ezer forintot gyûjtött. A pénz egy részét iskolás gyerekek adták össze, napi kiflipénzükbõl csípve le néhány fillért.

S nem hiába, ugyan-is az egerszegi kórházban eltöltött néhány hét igen reményt keltõ javulást hozott.

- Megtanult kis támasszal ülni, ügyesen gondolkodik, használja a kezét, kapaszkodva ágy mellett feláll - részletezi a fejlõdést dr. Elmont Beatrix. - Az ízületi merevség megszüntetéséhez és az agy teljes visszakapcsolásához még 3-4 hónap kitartó munka szükséges. Ezt körülbelül 1,5 millió forint fedezné... Amit eddig produkált, az mindenesetre óriási eredmény. Pár napja itt jártak a szülei, s az édesanya azt mondta, ez maga a csoda.

Óriásinak tûnt a medence
Lacika felépülésén számos szakember dolgozik. A legkülönfélébb mozgásos terápiákban részesül, masszírozzák, tornáztatják, fejlesztik a kézügyességét, a finom mozgásait. Az óvónõ ugyancsak a manipuláció, a gondolkodás serkentésén fáradozik, s hamarosan logopédust is kerítenek mellé. A kórházi medencében a hidroterápiát is kipróbálták, amit a kisfiú az elején kicsit félve fogadott. Soha nem volt még ekkora vízben...

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány, és az Orpheus Állatvédõ Egyesület egy kissebb támogatást már befizetett az állatbarát Lacika megsegítésére!

Ide várják az adományokat: 11749008-20181978-00000000

Koraszülöttmentõ és Gyermekintenzív Alapítvány, Zalaegerszeg



(Forrás: Zalai Hírlap)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra