2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fura élõlény a vakhal

Fura élõlény a vakhal
A barlangi vakhalnak nem könnyû az élete: a 11 centisre növõ állat az USA déli és keleti részének barlangjaiban honos, és alkalmazkodott a teljes sötétségben való életmódhoz.

Szeme nincsen, bõrébõl hiányzik a színanyag, feje pikkelytelen.

Amerikai kutatók most újabb érdekességet fedeztek fel a fajjal kapcsolatban, mégpedig azt, hogy a vakhalak alig alszanak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Richard Borowsky, a New York Egyetem biológusa és munkatársai arról számoltak be a Current Biology címû folyóiratban, hogy a vakhalak (Amblyopsis spelaea) sokkal kevesebbet alszanak, mint a felszíni vizekben élõ legközelebbi rokonaik. Míg utóbbiak 24 órából mintegy 800 percet töltenek nyugalmi állapotban, vak társaik csupán 110-250 percig tesznek így. Borowsky szerint alvásuk az alvászavaros emberekéhez hasonlítható.

Hogy rájöjjenek a furcsa viselkedés genetikai hátterére, a biológusok a vakhalakat normál rokonaikkal keresztezték. A hibridek is keveset aludtak, ami azt jelenti, hogy az alváshiányt okozó mutáció dominánsan öröklõdik.

Az egyelõre még tisztázatlan, miért alszanak ilyen keveset a halak. Borowsky gyanítja, hogy szükségük van a hosszabb ébrenlétre, mivel a barlangban kevés a táplálék, és amikor az útjukba sodródik, jobb, ha a halak ébren vannak.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra