2024.04.25. - Márk

Tavaszi kullancsinvázió: a kutya, a macska, és az ember is veszélyben van!

Tavaszi kullancsinvázió: a kutya, a macska, és az ember is veszélyben van!
A hirtelen ébredezõ tavasz a kullancsok szaporodását is meggyorsítja. Mielõtt erdõbe - mezõbe kirándulásokat szervezünk vagy sétákat teszünk a szabadban, érdemes informálódni a kullancs által elszenvedhetõ betegségekrõl, a kullancscsípés megelõzésérõl is. Az Orpheus Állatvédõ Egyesület információs vonalaira rendszeresen érkeznek parazitákkal kapcsolatban kérdések, a lakosok többnyire állat és ember kárára bekövetkezett kullancscsípés miatt kérnek tanácsokat. A melegebb nedves közeg a kullancsok szaporodásának kedvez, így tavasszal a probléma sokakat érint.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kullancsok az állatok járta füves, bokros, fatörzses területeken sûrûbben találhatóak. Rejtõzködõ életmódot folytatnak, mert nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a meleget sem. Egyedfejlõdésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Az állatok vagy az emberek szervezetébõl kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévõ különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál.

Mi a teendõ kullancscsípés esetén?

A lehetõ leghamarabb gondoskodjunk a kullancs eltávolításáról. Lehetõleg kerüljük a népi hagyományokat, melybõl nagyon sokféle verzió létezik. Modern kullancskiszedõ csipesszel (melyet patikákban lehet kapni) ki lehet szedni a parazitát. Csípés után haladéktalanul keressük meg háziorvosunkat, aki el tudja mondani a csípésre alkalmazandó teendõket. A kullancs kiszedése után keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyeljük.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett betegségek közül leggyakrabban fõleg kettõ okoz súlyos betegséget

A vírus által okozott vírusos agyhártya-, agyvelõgyulladás - kullancs-encefalitis - régebb óta ismert és többnyire az ország nyugati és északi megyéiben fordul elõ.

A baktérium okozta betegségrõl, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról - csupán az utóbbi idõben hallunk sokat. Méltán, mivel az elõbbi betegségnél sokkal gyakoribb és az ország egész területén elõfordul.

Legjobb védekezés a kullancsok kapcsán a megelõzés. Riasszuk el magunk és állataink környezetébõl a csípést okozó parazitákat, ezzel megelõzhetjük a szövõdményként esetlegesen elkapható betegségeket is.

Léteznek speciális kullancsirtók/riasztók, ezekkel a szerekkel impregnálhatjuk felsõruházatunkat is, kizárólag ezt! Így körülbelül két hétig tartó fokozott külsõ védelmet biztosíthatunk magunknak. Ne feledkezzünk meg sapkánk, fejfedõnk kezelésérõl sem!

Világos színû öltözék révén a szabadban könnyebben felismerhetjük a reánk hulló, ruhánkra mászó kullancsokat. Érdemes fejünket védeni erdõjárás alkalmával világos sapkával, ruházatunk legyen hosszú szárú.

Kerülõ útvonal révén törekedjünk arra, hogy kikerüljük a kullancsok élõhelyeit, a hûvös, nedves, árnyékos, füves, bokros csalitost és erdõrészeket, a cserjéseket! Ne haladjunk vadcsapásokon sem! Házfalak tövénél és korhadt fatörzsek közelében gyakrabban fordulnak elõ ezek a parányi vérszívók. Az erdõn és a legelõn lehetõleg az úton járjunk, s az utóbbin ne idõzzünk túl sokat, mert az állatok által használt útvonalakon mindig több a kullancs. Ha meg szeretnénk pihenni, sohase feledjük el, hogy elõbb terítsünk pokrócot a földre!

Test önellenõrzés: a nap végén és másnap reggel is tüzetesen vizsgáljuk át a testünket, kullancs után kutatva! Különös gondot fordítsunk fejbõrünk és hajlataink ellenõrzésére! Ha kullancsveszélyes területen haladtunk át, ne várjuk meg az estét, azonnal tartsunk magunkon kullancsvizitet!

Ruharovancs: a szabadban hordott ruháinkat az újabb felvétel elõtt mossuk ki, illetve vizsgáljuk át alaposan, mert rejtõzhet benne kullancs!

Állatvédelem: házi kedvenceinket, különösen a kutyákat kezeljük kullancsokat elpusztító, elriasztó szerekkel. Manapság az állatainkra kíméletes, árban megfizethetõ lehetõségek tárháza (Spray, spot on, nyakörv, stift, stb) áll rendelkezésre. Az Orpheus Állatvédõ egyesület tapasztalata az, hogy a több hónapig aktív védelemmel a bolha-és kullancsirtó nyakörv a legjobban alkalmazható.

Permetezzünk! Azokon a helyeken, ahol hosszabb idõt töltünk - például telek, tábor, stb. -, a kullancsokat permetezéssel pusztítsuk el! Ideális idõpontok: március vége-április eleje, illetve augusztus-szeptember.

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület javaslata az, hogy tartózkodjunk minél többet az egészséget adó szabad levegõn, mozogjunk, kirándulásokkal tegyük életünket élményekkel telivé. A kullancsoknak, és az általuk terjesztett betegségeknek pedig ne adjunk lehetõséget.

Orpheus Országos Állatvédõ és Természetbarát Közhasznú Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
Ebrendészet - Szeged és környéke (TOVÁBBI ÁLLATOK KÉPEIÉRT KLIKK IDE!)
www.ebrendeszet.hu - Országos Állatvédelmi Adatbank

Adó 1%: 18464654-1-06

Támogassa az állatvédelmet: OTP. 11735005-20489094


Fogadjon örökbe egy megmentõre váró négylábút!



Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra