2024.03.29. - Auguszta

Tavaszi párzási időszak - kiszökhetnek és támadhatnak is a bezsongott házi kedvencek

Tavaszi párzási időszak - kiszökhetnek és támadhatnak is a bezsongott házi kedvencek
Tavaszi párzási időszak - kiszökhetnek és támadhatnak is a bezsongott házi kedvencekA házi kedvencek (kutyák - macskák) számára a tavasz egyet jelent a szaporodási időszakkal. Ilyenkor az állatok gyakran furcsán viselkednek: izegnek-mozognak, kiássák magukat a kerítésen, elszökhetnek, falkákba verődve hangoskodnak, párzási céllal akár harcba is szállhatnak egymással. Az állattartók felelősségén múlik, hogy a kóbor állatok egyébként is magas számát a felelőtlen túlszaporítással engedjük e fokozódni. Az állatok gazdái sokat tehetnek a túlszaporítások megfékezése érdekében. Legtöbbször a teendők költségmentesek és egyszerűen megoldhatók.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutyák és macskák szaglószerve sokkal fejlettebb mint az emberé, így akár kilométerekről is megérezheti a hím állat azt, hogy valahol tüzelni kezdett egy nőstény. A macskák ivarzásából a tömbházban élő lakosság csak a macskazenét érzékeli (a macskák hangosan nyávognak). A szabadjára engedett kutyák / macskák csoportosan - falkákba verődve próbálják meg egymást bepározni.

Sokan félnek a tüzelés miatt utcán kóborló állatoktól
Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a tüzelési időszakban nem ritka, hogy rövidebb - hosszabb időre elszöknek a kedvencként tartott állatok. Sok esetben a kószáló négylábúak komoly riadalmat keltenek az emberek körében, mert pl. utcán, falkákba verődve marakodnak össze. Sok esetben az utcára kiszökő négylábúak soha többé nem kerülnek vissza gazdáikhoz, mert gyakran mérgezés áldozatává válnak, vagy elüti őket egy jármű, vagy az erdőben a vadászok kilövik őket.

Az ember által utcára engedett kutyák gyakran haraphatnak. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy a kerékpáron vagy gyalogosan közlekedő ember a kutyafalkák közelében sok esetben sikoltozással vagy hadonászással próbálja távol tartani az állatokat magától. Ez nem mindig sikerül és a a falka felül kerekedhet az emberen, a kutya visszatámadhat. Egy kutya máshogy viselkedik egyedül, mint falkában. Érdemes támadó kutyacsapat esetén passzív állapotban biztonságos helyre menni (elkerülni az állatfalkát), majd segítséget kérni. Saját és a környezetünk biztonsága érdekében kerüljük el a tragédiához vezető szituációkat.

A túlszaporítás, utcára dobálás
A lakosság számára az igazi problémák az állatok ivarzása utáni hónapokban képződnek: a vemhessé vált nőstény állatok megszülik kicsinyeiket. A kóbor anyaállatok az utcán, a bokor alatt, az árokban adnak életet utódaiknak. Sűrűn előfordul, hogy az udvarban leellett kutya és cica kölyköket zacskókban, dobozokban teszik ki az emberek az út szélére. A háziállatokért minden esetben az állat tartója, azaz a gazda felel. A 2004. évi X. törvény értelmében állattartóként bűncselekményt követ el az, aki állatot elhagy, kitesz, a cselekményért letöltendő börtön is kapható.

(A felesleges szaporulatokat gyakran utcára dobálják - Orpheus Állatvédő Egyesület)

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolja, hogy kedvencként tartott állatainkat ne engedjük felelőtlenül szaporodni, ne termeljünk kóborrá váló állatokat. Az ivarzási időszak alatt fokozottabb óvatossággal sétáltassuk a kijelölt helyeken a házi kedvenceket. Tüzelési időszakban zárjuk el az ellentétes nemű állatokat egymástól. A párzás megakadályozására rendelkezésre áll állatok számára adható fogamzásgátló, végső esetben praktikus az ivartalanítás. Érdemes kikérni az állatorvos javaslatát. Az állatvédők törekvései ellenére a kóbor állatok száma nem csökken. Az Orpheus Állatvédő Egyesület praktikus mondása ezen témával kapcsolatban hogy "A legjobb annak a "kóbor" állatnak, amely meg sem születik", így érdemes a megelőzésre hangsúlyt fektetni.

Állattartói jogosítványt, állatrendőrséget sürgetnek a felelős állattartók
Az Orpheus Állatvédő Egyesület több éve szorgalmazza a felelős állattartás előrébb mozdításához szükséges szabályok kialakítását. Állatot jelenleg mindenki szabadon tarthat. Némi szabálymódosítással sikeres lehetne pl. a lakosság állattartói körében az állattartói jogosítvány bevezetése. A rendészeti törvény reformjaként a rendőrség, a polgárőrség, a közterület felügyelet, és a többi hatósági szerv mellett életre kellene hívni az ebrendészetek vagy divatos szóval az "állatrendőrség" szervezetet is, mellyel ha egyetért, úgya www.facebook.com/AnimalPolice oldalon mód van a csatlakozásra.

Kérjük támogassa az állatvédelmet, az állatvédelmi tevékenységet!

1. Állatmentés Támogatása: az Orpheus ADHAT Segélyvonalán hívással és SMS-el is! Hívja a 13600 -as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után adja meg az Orpheus Állatvédő Egyesület kódját, a 99 -et! Ha könnyebb az SMS, akkor a 13600 -as számra küldje a 99 -et. Egy hívás vagy egy üzenet 500 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára! Telekom, Telenor, Vodafone, Invitel hálózatából érhető el.

2. Állatmentés támogatása adó 1% felajánlással!
Orpheus Állatvédő Egyesület
Adó 1%-hoz adószám: 18464654-1-06
Köszönjük!

3. Számlaszám (OTP): 11735005-20489094

4. PayPal adomány fogadása itt: info@zug.hu

Állatvédő Egyesületünk 1999 óta közhasznú állatvédő feladatokat lát el. Ismerje meg a www.orpheus.hu oldalon egyesületünk fontos tevékenységeit.
Csatlakozzon az állatbarátokhoz: www.facebook.com/AnimalPolice és Gazdikereső: www.ebangyal.hu oldalon, gazdikereső csoportunk a https://www.facebook.com/groups/gazdikereso oldalon érhető el.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra