2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kutyabeszéd: A morgás titkai

Kutyabeszéd: A morgás titkai
Szóból ért az ember, morgásból pedig a kutya – állapították meg magyar viselkedéskutatók kutyák magatartását vizsgálva. A kutyák képesek felvételrõl lejátszott morgás alapján behatárolni, hogy mekkora méretû társuk morog rájuk.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem etológusai a kutyák vokalizációját (ugatását, morgását) vizsgálták. Megállapították, hogy a kutyák a lejátszott morgás alapján képesek felismerni, hogy fajtársuk milyen szituációban morog.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kísérletben részt vevõ kutyák simán elvették az eléjük kihelyezett csontot, ha épp játékos morgást hallottak, ám elkerülték, ha táplálékõrzõ morgást játszottak le nekik. A kísérletek során a kutyáknak a táplálékõrzõ morgás lejátszása közben két, ugyanarról a kutyáról készült fényképet vetítettek ki. Az egyiket úgy állították be, hogy akkora legyen a kép, amekkora a morgó kutya a valóságban, míg a másikat 30%-kal kisebbre vagy nagyobbra állították.

A kontrollcsoportokban az alanyoknak kutyák helyett macskákról készült képeket vagy háromszögeket mutattak, illetve a negyedik csoportnál morgás helyett zajt játszottak le. Az eredmények kiértékelésekor a kutatók megállapították, hogy a kutyák tovább nézték a kutyákról és macskákról készült képeket, mint a háromszögeket.

A huszonnégy kutyából, amelyeknek kutyaképet vetítettek, húsz jól azonosította be a morgó kutya méretét, és rögtön a helyes képre nézett, és tovább is figyelte azt. A macskákat nézõ kutyák többnyire balra tekintgettek, ami korábbi vizsgálatok alapján a tanácstalanságra utal.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra