2024.04.19. - Emma

Brazília harcba kezd az állatokért

Brazília harcba kezd az állatokért
Brazília szigorú hadjáratba kezd idén az olyan vállalatok ellen, amelyek a helyi ritka állat-, és növényfajokból készített termékeikkel tesznek szert jelentõs haszonra, ám ezért semmilyen, vagy csak kis mértékû kárpótlásban részesítik a dél-amerikai országot, illetve az õslakos közösségeket

A biokalózkodás elleni határozott fellépés a brazil bennszülött törzsek és az amazonasi esõerdõk védelmezõinek támogatását is elnyerte, akik szerint a helyi vállalatok jogtalanul tesznek szert jelentõs haszonra.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Múlt év júliusa óta több mint százmillió brazil reál (12,6 milliárd forint) összegû pénzbüntetést hajtott be az ország olyan cégektõl, amelyek nem szolgáltattak megfelelõ arányú kárpótlást a helyi biológiai kincsestár kihasználásáért - számolt be Bruno Barbosa, az Ibama elnevezésû brazil környezetvédelmi ügynökség vizsgálatainak vezetõje.

A biokalózkodás elleni harc keretein belül a kormány tavaly indította el új irányvonal hadmûvelet nevû kampányát azzal a céllal, hogy felszámolja az ilyen vállalati magatartást. Idén valódi hajtóvadászat indul az olyan cégek ellen, amelyek a törvényi elõírások ellenére a helyi kormány elõzetes tájékoztatása nélkül kezdenek bele az õshonos fajok felhasználásával történõ gyógyszer- és egyéb készítmények gyártásába. A pénzbüntetés összege várhatóan 29 millió realra (3,6 milliárd forint) nõ majd cégenként, és a vállalatok akár az országban való gyártási engedélyüket is elveszthetik, ha kiderül, hogy illegálisan mûködnek.

A terv bírálói szerint a brazil kormány gyakorta agresszív fellépése azokat a kulcsfontosságú tudományos kutatásokat is hátráltatja, amelyek új daganatos kezelések, vagy a helyi közösségeket sújtó betegségek ellenszereinek kidolgozásával kecsegtetnek. Ráadásul azt a törekvést is nehezíti, hogy a különbözõ készítményekhez használt õshonos fajok élõhelyeinél létesítendõ kutatási központokkal munkalehetõséget biztosítsanak a helyieknek.

"A jelenlegi szabályos egy csomó ponton homályos, és azt eredményezi, hogy gyakorlatilag mindenkinek a tevékenységét illegálisnak kell tekinteni" - mondta Raul Telles do Valle, az ISA nevû társadalmi és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testület munkatársa, aki szerint a nem megfelelõ szabályozás, azoknak a helyzetét is ellehetetleníti, akik mindent megtesznek azért, hogy a tevékenységük a lehetõ legátláthatóbb legyen.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra