2024.04.19. - Emma

A csimpánzok is fõként jobbkezesek

A csimpánzok is fõként jobbkezesek
Nemcsak az emberek hajlanak jobb kezük domináns használatára: egy spanyol tanulmány szerint a csimpánzok szintén fõként a "szép kezükkel" ragadják meg a tárgyakat. A szerzõk hangsúlyozzák, "a jobb kéz gyakoribb használata nem kizárólagosan emberi tulajdonság". A Katalán Paleoökológiai és Szociális Evolúciós Intézet (IPHES) által koordinált vizsgálatba 114, spanyolországi és zambiai állatkertekben élõ fõemlõst vontak be. "A csimpánzok egyik kezükkel megfogtak egy csövet, és valamilyen eszközzel vagy az ujjaikkal piszkálták ki a belerejtett élelmet."
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"A kísérletben olyan feladatokra összpontosítottunk, amelyben a két kéz koordinációjára van szükség, és úgy láttuk, hogy a fõemlõsök inkább jobbkezesek, amikor például a csõbõl kell kiügyeskedniük valamit" - magyarázta a közlemény a kutatási módszert.

A kutatók szerint eddig ezt kizárólag emberi sajátosságként tartották számon, és az agy két féltekéje közötti aszimmetriával magyarázták.

A tanulmány megállapította azt is, hogy az emberekhez hasonlóan a csimpánzoknál is hajlamosabbak a nõstények a jobbkezességre, mint hím társaik. Ez a jelenség valószínûleg az õ esetükben is genetikai és hormonális okokkal magyarázható.

"A kutatócsoport szerint mindezek alapján kijelenthetjük, hogy a Homo sapiens és a csimpánz agymûködése is hasonló" - vonta le a következtetést az IPHES közleménye.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra