2024.04.20. - Tivadar

Nem találnak haza az öreg méhek

Nem találnak haza az öreg méhek
Amerikai és norvég kutatók felfedezték, hogy az öregedõ méhek nehezen találnak vissza egy új kasba, mivel emlékezetük halványul, tanulási képességük pedig csökken.

Az Arizonai Állami Egyetem és a Norvég Élettudományi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat az öregedés a méhek amúgy kivételes tájékozódási képességére. Kiderült, hogy az idõsebb méhek nehezebben törlik ki a régi kas emlékét, hiába költözött át a család új helyszínre.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Korábbi kutatásokból ismert volt, hogy az öreg méhek nehezen tanulnak, amikor virágillatokat kell megjegyezniük laborkísérletekben - magyarázta Gro Amdam, az arizonai egyetem segédprofesszora. Ezért most azt vizsgálták, vajon a méhek túléléséhez nélkülözhetetlen képességekre is ilyen hatással van-e az öregedés.

A méhek általában három-négy táplálékszerzõ nap alatt feltérképezik az új környezetet, és aztán már biztosan tájékozódnak. Hogy megvizsgálják, miként alkalmazkodnak az idõs méhek otthonuk megváltozott helyszínéhez, a kutatók új kast építettek a számukra, rászoktatták õket, hogy oda repüljenek, a régit pedig lezárták. Csoportokat alkottak a kifejlett és öreg méhekbõl, és több napot hagytak nekik arra, hogy emlékezetükbe véssék az új otthon elhelyezkedését, illetve kitöröljék a régi, használhatatlan otthon emlékét.

Ezután a kutatók elmozdították az új kast, és három választási lehetõséget kínáltak fel a vegyes korcsoportú méheknek, köztük a régi kast is. Az öreg méhek elõszeretettel repültek a régi kas felé, annak ellenére, hogy korábban már megtapasztalták annak hasznavehetetlenségét.

Meglepõ módon annak ellenére, hogy számos öreg méh rosszul teljesített a tanulási feladatok során, az is megmutatkozott, hogy néhányuk még mindig kiválóan "mûködik" - tette hozzá norvég Daniel Münch, a kutatás vezetõje.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra