2024.04.19. - Emma

A kutyáknál is okosabbak lehetnek a farkasok

A kutyáknál is okosabbak lehetnek a farkasok
2010 október 21-én adják át a Wolf Science Center (WSC) farkas-kutatóközpont új épületeit az alsó-ausztriai Ernstbrunnban. A központ a Konrad Lorenz Kutatóállomás (KLF) vezetõje, Kurt Kotrschal etológus, továbbá a Bécsi Egyetemen dolgozó Friederike Range és Virányi Zsófia kezdeményezésére jött létre farkasok és kutyák tanulmányozására. A farkasok nem kutyák. Egy ember által felnevelt farkas is jelentõs mértékben különbözik háziasított rokonaitól. Elsõsorban idegenekkel szemben maradnak félénkek, visszafogottak - mutattak rá a három éve egyesületként alapított WSC tapasztalatai. Ami Kotrschalt mindig meglepi, a farkasok intelligenciája.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Játszi könnyedséggel oldanak meg ugyanis spontán feladatokat, például fejtik meg eleséggel teli edények nyitószerkezeteit. A spontán feladatok esetében a kutyák alulmaradnak a farkasokkal szemben. Az emberrel való kommunikáció terén ugyanakkor az ebek elõzik meg jócskán õsüket.

A WSC-ben a kutyákon és farkasok viselkedésén túlmenõen alapkutatást is végeznek a kogníció és a szellemi teljesítmény terén. Ehhez ugyanazon elvek alapján felnevelt és idomított, együttmûködõ farkasokra és kutyákra van szükség. Csupán megfigyelések útján ugyanis lehetetlen az állatok szellemi és pszichés mechanizmusaira következtetni - fejtette ki Kotrschal.

Jelenleg a viselkedéskutatók tizenegy jól kiképzett timberfarkassal és négy, a farkasokkal egyezõ módon felnevelt és kiképzett kutyával dolgoznak. Két éven belül az állományt húsz farkasra és ugyanennyi kutyára kívánják felduzzasztani. A farkasok hallgatnak nevükre, mintegy húsz különbözõ parancsszót ismernek, és pórázon vezethetõk.

Az idomítás során csak pozitív ösztönzést alkalmaznak, a kényszerítés tilos. Az központ új létesítményei egy 16 000 négyzetméteres farkas- és egy négyezer négyzetméteres kutyakifutó, továbbá egy munkaépület és egy tesztkifutó, ahol a látogatók testközelbõl tapasztalhatják meg a kutatómunkát. Hétvégenként vezetéseket kínálnak az érdeklõdõk számára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra