2024.04.23. - Béla

A felmelegedés pusztítja az Adriai-tenger teknõseit

A felmelegedés pusztítja az Adriai-tenger teknõseit
A globális éghajlatváltozás áldozatává váltak az Adriai-tenger vándorteknõsei. Testüket a felmelegedett tengervízben elszaporodó élõsködõk bénítják meg.

Nemzeti mentést indított a római környezetvédelmi minisztérium a Földközi-tenger olasz vizeit szelõ óriás teknõsökért. Most az egyszer nem a halászhálók, nem a motorcsónakok veszélyeztetik õket, nem is a tengerbe dobott és a teknõsök által medúzáknak hitt nejlonzacskók. A Velencei-öbölben tömegesen pusztuló teknõsök fulladásos halálát egy kagyló okozza.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Földközi-tengerben élõ három faj közül az ál-cserepesteknõs (Carretta carretta)van jelen a legnagyobb számban az olasz vizekben is. A 80-140 centiméter hosszú, 100-160 kilogram súlyú teknõsök Calabria partjain, Szicíliában és még délebbre, Lampedusa szigetének a homokjában százával teszik le pingponglabda-nagyságú tojásaikat. "A kikelõ fiatal példányok harmadik életévük tavaszán északra vándorolnak. Az Adriai-tenger keleti, horvátországi partjával párhuzamosan egészen a Velencei-öbölig úsznak, majd õsszel ismét délre migrálnak. A nyugati, olasz partot kísérve visszatérnek a Földközi-tengerbe" - számolt be a sajtónak Luca Mizzan a teknõsmentésben résztvevõ velencei természettudományi múzeum biológusa.

A teknõsök az idei nyarat is a Velencei-öbölben töltötték. Az Adriai-tengernek ez a legészakibb pontja ideálisnak számít a bôséges táplálékot keresõ teknõsöknek: vize sekély és meleg, a hõmérséklet eléri a harminc fokot. A mostani õsz beálltával azonban a délre vándorlást egy kagyló akadályozta meg.

A felmelegedett tengerben élõsködõ kagyló terjedt el, mely gyorsan szaporodva éppen a teknõsöket támadja meg. Teljesen belepi páncéljuk és testük lágy részeit is. Annyira nagy számban fedik be a teknõst, hogy az állat a végére meg sem tud mozdulni. Csak emberi segítséggel menthetõ meg. Az adriai teknõsmentõ akcióban részt vesz az olasz WWF, Veneto tartomány környezetvédelmi hivatala, a padovai egyetem állatorvosi kara és az olasz kikötõkapitányságok. Együtt szabadítják meg a teknõsöket a kagylóktól. Ezeket azonban kiirtani vagy megállítani még nem tudják.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra