2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Bársony cicatappancsok

Bársony cicatappancsok
A macska a kedvenc állatom! A Te kedvenc állatod micsoda?!

Egy kisállat befogadása a családba mindig nagy felelõsséggel jár, fõleg, ha a szóban forgó kis barát négylábú és nincs terráriumba zárva. Már írtunk arról, milyen szempontok segíthetnek egy kiskutya kiválasztásában, ezúttal pedig a cicára vágyó olvasóknak próbálunk néhány megszívlelendõ tanácsot adni.

Miért pont macska, amit tartani szeretne?
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Amellett, hogy tündériek és mókásak, jóval kevesebb foglalkozást igényelnek, mint a kutyák. Mellettük szól, hogy nem kell õket naponta sétáltatni, és többségük remekül megvan napközben a gazdája nélkül is: a nap 24 órájából képesek akár 23-at is átaludni. Kortól függetlenül 1-2 nap alatt szobatisztaságra nevelhetõek, nyaraláskor pedig 2-3 napra, elegendõ ivóvíz és száraztáp társaságában akár felügyelet nélkül is otthon hagyhatóak.

Milyen cica legyen, és honnan?

Egy stramm házimacska akár 16-20 évig is él, pedigrés társaik viszont esetenként a 10-et sem érik meg - természetesen kivételek mindkét oldalon akadnak. Érdemes hát átgondolni, hogy csak egy bolyhos kis barátra vágyunk, vagy tenyésztés céljából szeretnénk-e az új családtagot. Ha az elsõ mellett döntünk, megkérdezhetjük vidéki ismerõseinket, nincs-e ajándékoznivaló kiscicájuk, továbbá ha nyitott szemmel járunk, - sajnos – könnyedén bukkanhatunk gazdátlan kismacskákra a lépcsõházak zugaiban is. Egy utcáról befogadott kisállat mindig hálás és alázatos, kedves családtaggá válik a biztonságos környezet és egy szeretõ gazdi mellett. Ha fajtatiszta állatot vásárolunk, elõtte érdemes alaposan utána olvasni a jellegzetességeinek, a különbözõ fajták egyedei ugyanis más és más módon viszonyulhatnak az emberhez, az egyedülléthez, a kisgyermekek vagy egy másik kisállat jelenlétéhez.

Nõstény vagy kandúr?

Ha tenyészteni szeretnénk, vegyük figyelembe, hogy egy anya-cica ugyan többet hozhat a konyhára, viszont az esetenként 5-6 kiscica gondozása közel 3 hónapon át a mi terhünk és felelõsségünk lesz. Ha nincsenek ilyen terveink, legjobb, ha az ivartalanítás mellett döntünk. Ezzel megkíméljük magunkat a fiú cicák „jelölgetéseitõl”, amik kellemetlen szaggal járhatnak, illetve a lány macskák fülsértõ énekétõl, melyet tüzeléskor hallatnak, akár napokon keresztül. Az ivartalanítás mindkét nemnél 8 hónapos kor körül a legoptimálisabb: a fiatal szervezet gyorsabban regenerálódik, és a hormonháztartást sem borítja fel annyira egy ilyen mûtét, mint egy idõsebb állatnál. Ha a cica kijárós, még fontosabb az idõben elvégzett beavatkozás, egy ivartalanított állat ugyanis kevésbé mászkál el, ritkábban keveredik verekedésbe, és biztosan nem kell félnünk egy nem kívánt vemhességtõl sem.

Hosszú- vagy rövidszõrû?

A válasz egyértelmû: a hosszúszõrûek bundája napi törõdést igényel, míg a szerényebb ruhácskával rendelkezõ társaik a gazdi segítsége nélkül is tökéletesen rendben tudják tartani megjelenésüket. A perzsamacskák bújósak és ragaszkodóak, így semmiképp nem döntünk rosszul, ha mellettük tesszük le a voksunkat: a fésülgetés ugyanis a legtöbb perzsának kellemes idõtöltés a gazdi társaságában. Ha valaki allergiás a macskaszõrre, akár kopasz példányt is vásárolhat egy Szfinx személyében, bár igen borsos árat fog fizetni a ritka kölyökért. Ha a családban van allergiás, nagyon alapos átgondolást igényel egy cica befogadása: sok esetben az együttélés során a beteg immunizálódik az allergénre, de elõfordulhat az ellenkezõje is, ezért mindenképp kérjük ki orvos tanácsát és gondoljuk át, mit vagyunk hajlandóak megtenni a cicával való békés együttélés érdekében.

Jó, ha tudjuk, mire vállalkoztunk

A cicát ugyan sétáltatni nem kell, de elõfordulhat néhány más, kellemetlen mellékhatás a beköltözést követõen. Jól gondoljuk át, hogy a lakásban mit veszélyeztethet a macska, illetve mi veszélyeztetheti õt. A méregdrága selyemfüggönyök és bõrkanapék könnyen kárát láthatják az új lakónak, ezért elõre határozzuk el, hogy a cica melyik helyiségekbe lehet bejáratos, ahogy azt is, hogy új barátunk mennyi szabadságot kaphat, ha a lakás elhagyásáról van szó. Fontos megjegyezni, hogy a macskákat, bár nem lehetetlen, de mindenképp nehezebb szófogadásra nevelni, mint a kutyusokat, türelmes és következetes neveléssel azonban kezes-bárány faragható egy átlagos cirmosból. Ha mindent alaposan átgondoltunk és végül a cica mellett döntünk, jó eséllyel gazdagodhatunk egy szépséges, önálló és öntudatos, olykor játékos és gyakran doromboló kis bundással a következõ 13-16 évre.

Inkább lebeszélnéd a cicára vállalkozókat a tervükrõl? Más tanácsot adnál? Neked mi a véleményed? Oszd meg gondolataidat a Monddmeg.hu oldalain, ahol aktivitásodért sorsjegyet adunk, és részt vehetsz a háromhavonta esedékes nyereményjátékon!

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra