2024.03.29. - Auguszta

Így válasszunk házi kedvencet

Így válasszunk házi kedvencet
Egy kutya élettartama 8-15 év lehet, ennyi idõre választunk tehát társat, amikor hazaviszünk egy kiskutyát. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyeket a vásárlás elõtt érdemes mérlegelni, hogy az együttélés minél zökkenõmentesebb legyen.

Kell-e egyáltalán?

Ne vegyünk kutyát csak azért, mert a gyerek szépen kéri! Akkor vigyünk haza egy kedvencet, ha minden családtag szívesen látja, különben csak konfliktusforrás lesz.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Alaposan át kell gondolni azt is, tudjuk-e vállalni a kutyatartással járó felelõsséget és kiadásokat (állatorvosi költségeket, rendszeres sétáltatást stb.). Ha bizonytalanok vagyunk, elõször kisebb állatot (például hörcsögöt vagy törpenyúl) vigyünk haza, amely kevesebb törõdést igényel, de nagyon sok szeretet tud adni. Így tesztelhetjük magunkat, hogy milyen gazdik is vagyunk.

Vásárlás vagy örökbefogadás?

A vásárlás elõnye, hogy ismerjük a kutyus elõéletét. Az örökbefogadásnál ez nem mindig igaz – de a menhelyeken is gyakran lehet kölyökkutyákkal találkozni, amelyek jelleme még alakítható. Ha szeretnénk tenyészteni vagy kiállításra járni, mindenképpen vásárolnunk kell, de ha csak társat keresünk, érdemes körülnézni a menhelyeken is. Sok helyen az önkéntesek alaposan ismerik az ebeket, és segítenek kiválasztani a hozzánk illõ társat. Így két kutyán segítünk: amelyiket befogadunk, és amelyik az utcáról a menhelyre kerülhet.

Fajtatiszta vagy keverék?

A fajtatiszta kutyák genetikai háttere ismert, így biztosabban megbecsülhetõ, mekkorára nõ, és milyen lesz a viselkedése. Ez azonban csak a jó tenyésztõktõl származó ebekre igaz (a törzskönyv nélküli vagy túltenyésztett ebek utódai sokszor gyengébb genetikai örökséggel rendelkeznek, mint keverék társaik). Természetesen a keverék kutyát sem lehet tenyészteni vagy kiállításra vinni, de sportversenyeken indulhatnak, társnak pedig egyenrangúak pedigrés kollégáikkal.

Kicsi vagy nagy testû?

Nagy testû kutyákat fizikailag nehezebb féken tartani: veszélyesebb, ha felugrálnak, vagy akár véletlenül is felboríthatnak egy kisgyereket. Emellett több táplálékra van szükségük, és általában a mozgásszükségletük is nagyobb. A kis testû kutyákat könnyebb féken tartani, de sokszor hevesebb vérmérsékletûek. Õk a testalkatuk miatt igényelnek több odafigyelést, például a gerincük gyakran nem bírja a lépcsõzést.

Hosszú vagy rövid szõrû?

Amennyiben az udvaron akarjuk tartani leendõ kedvencünket, mindenképpen hosszú szõrû kutyát válasszunk, mert a rövid szõrû fajtákat általában megviseli a tél. A nagy bundát azonban ápolni kell, ami idõigényes feladat, és sokszor szakképzett kozmetikus segítségét is igényli. A rövid szõrû kutyákat könnyebb ápolni és tisztán tartani, bár vedléskor õk is jelentõs mennyiségû szõrt hullatnak el a lakásban.

Szuka vagy kan?

A szuka kutyáknál a tüzelés okoz kellemetlenségeket, ami a vérzés mellett az udvarló kanok kórusát is magában foglalja évente kétszer. Amennyiben nem vigyázunk, alkalmanként 4-8 kölyöknek is gazdát kell keresnünk, ami manapság nem könnyû feladat. A kanok ugyanakkor több kilométerre is követnek egy-egy tüzelõ szukát, és ha kisebb sérülésekkel meg is ússzák a hölgyek kegyeiért vívott harcot, hazafelé az autók jelentenek rájuk veszélyt. Az ivartalanítással mindez kiküszöbölhetõ, bár a kanok így is általában dominánsabbak maradnak a szuka kutyáknál.

Milyen fajtát/típust?

Még a fajtatiszta kutyák között is nagy különbségek lehetnek, ezért általánosságban csak a különbözõ típusú kutyák jellegzetességeirõl beszélhetünk. A vadász- és juhászkutyákat munkára tenyésztették ki, így sok foglalkozást és nagy mozgásteret igényelnek. Az õrzõ-védõ és harci fajtákat csak biztos kezû, határozott gazdáknak ajánljuk, akik fizikailag és pszichológiailag is kordában tudják tartani kutyájukat (kisgyerekek, idõsebb emberek mellé semmiképp sem megfelelõk). A családi kutyáknak elsõsorban lelki szükségleteik vannak, így méretüktõl függetlenül csak lakásban tarthatók, ahol sokat lehetnek együtt a gazdáikkal.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra