2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Internetes közösség bünteti az állatkínzó nõt

Internetes közösség bünteti az állatkínzó nõt
A 15 perc hírnév még annak is jár, aki behajít egy macskát egy kukába. Persze ez a fajta hírnév nem rajongással jár, hanem az interneten terjedõ gúnyolódó videókkal és játékokkal, sõt, halálos fenyegetésekkel.

Az internetes mém (meme) kifejezés egy neologizmus, mely egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerûen terjed embertõl emberig az interneten. Egy internetes mém maradhat állandó, vagy megváltozhat az idõk során, véletlenül, a rá irányuló kommentár, imitációk és paródiák hatására, vagy akár a rá vonatkozó híradások gyûjtésével.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Internetes mém lett abból a nõbõl, aki a kukába dobott egy cicát. A történet azzal kezdõdött, hogy a nõ az angliai Coventry-ben, az utcán sétálva meglátott egy cicát, megsimogatta, majd egy hirtelen mozdulattal bedobta egy kukába. A macskára, Lolára 15 órával késõbb találtak rá a gazdái. Kíváncsiak voltak, hogyan került az állat a szemetesbe, ezért visszanézték a közeli biztonsági kamera felvételét, és megdöbbenve látták, hogy mi történt. Eredetileg azért tették fel az így készült videót az internetre, hogy kiderítsék az illetõ személyazonosságát. Az akció sikerrel is járt, kiderítették, hogy Mary Bale az elkövetõ neve, viszont azóta valóságos internetes hadjárat indult a 45 éves nõ ellen.

A legfélelmetesebbnek a facebookos csoportok, oldalak tûnhetnek (legalábbis Mary Bale számára). Azt a csoportot, amelyik halálos ítéletet követelt a nõre, már törölte a Facebook. De azért szép számmal akadnak, akik csak simán utálják Mary Bale-t, vagy azt javasolják, be kéne õt zárni - legalább 15 órára egy kukába étlen-szomjan.

Ezzel természetesen nem ért véget a netes reakciók száma. A The Sun például összedobott egy online játékot, aminek annyi a lényege, hogy egérkattintással rá lehet csapni a kukafedõt Mary Bale fejére. Az egyszerû játékocska élvezeti értékét csökkenti az a logikai bukfenc, hogy a nõ akkor is "eltûnik" a kukában, ha lassúak vagyunk, és nem kattintunk idõben a szemetes tetejére. Arra viszont nagyon jó a játék, hogy a netes reakciók sokszínûségét mutassa.

Ugyanúgy, ahogy a hamis Twitter-fiók is. Valaki CatBinLady néven regisztrált, és olyan rövid üzeneteket írogat, amikbõl egy totálisan antiszociális nõ képe rajzolódik ki - igaz, a macskákat a néven kívül sehol nem említi. CatBinLady augusztus 25-én írta az elsõ csiripet, és máris több mint 20 ezer követõje van.

A YouTube-on szintén rengeteg reakció érkezett az esetre. Néhányan csak szimplán megvariálták a videót. Volt, aki visszafelé lejátszva tette fel a videót, hogy úgy tûnjön, mintha a nõ éppen kimentené a cicát a kukából. Egy másik kreatív elme a Macskák musical témáját írta át, és keverte a film alá.

A coventry-i rádióállomás munkatársai pedig egy olyan paródiát készítettek, ahol egy macskajelmezbe öltözött ember dobja be a Mary Bale-re erõsen hasonlító nõszemélyt a szemetesbe.

Akadnak néhányan, akik szerint túlzás ez a rengeteg reakció és fenyegetés. Ám ha azt nézzük, hogy valószínûleg semmilyen hivatalos büntetésre nem kell számítania Mary Bale-nek, mivel nem követett el törvénysértést.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra