2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A nõsténypáviánoknak fontos a barátság

A nõsténypáviánoknak fontos a barátság
Azok a nõsténypáviánok, amelyeknek sikerül barátságot kötni csoportja más "hölgytagjaival", hosszabb életre számíthattak, mint a kevésbé kiterjedt társas kapcsolatokkal rendelkezõk - derítették ki amerikai kutatók, akik megfigyeléseikrõl a Current Biology címû folyóiratban számoltak be. Mint a kutatók rámutatnak, megfigyeléseik szerint a szoros, stabil szociális kapcsolatrendszert kiépítõ nõstények egészségesebbek voltak, s több egészséges utódnak adtak életet. Ezek az eredmények egyébként nem függtek a nõstényeknek a csoport hierarchiájában betöltött pozíciójától.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Abból kiindulva, hogy a magasabb csoportbéli státus több és jobb élelmet jelent, arra gondolhatnák, hogy a pozíció kulcsfontosságú az életkilátások tekintetében. A mi kutatásaink viszont arra világítottak rá, hogy a nõstények közötti kapcsolat sokkal fontosabb szerepet játszik. Ily módon egy alárendelt helyzetben lévõ nõstények baráti kapcsolataik révén kompenzálhatják az egyéb hátrányokat" - magyarázta Dorothy Cheney, a University of Pennsylvania kutatója.

A páviánok rokonaikkal szoros csoportot alkotnak, ám mint a kutatók megjegyzik, a társas kapcsolatok részben a szerencse függvényei is. Az oroszlánok és leopárdok elõszeretettel vadásznak a páviánokra. Azonban nem csupán a ragadozók vethetnek véget az öröknek vélt barátságoknak, a kutatók megfigyelései szerint a "barátnõt" váltó nõsténypáviánok 80 százaléka annak ellenére tette ezt, hogy korábbi "lelki társa" is a csoport tagja maradt.

A kutatók mindazonáltal nem tudják, hogy miként függ össze a nõsténypáviánok közötti barátság és az állatok életkilátása. Nagy valószínûséggel a barátkozásnak stresszcsökkentõ hatása van.

A páviánok társas kapcsolataiba nyert betekintés az emberek számára is megfontolandó tanulságokkal szolgálhat.

"Számunkra is épp oly fontos, hogy barátokra leljünk, mint fontos ez a nõstény páviánok esetében, s nem kizárt, hogy ugyanolyan okok folytán. A mi megfigyeléseink nagyon hasonlatos eredményeket hoztak, mint azok a kutatások, amelyek kimutatták, hogy a társas kapcsolatok nagymértékben kihatnak testi és lelki egészségünkre, valamint az életkilátásainkra. Meggyõzõdésünk szerint a barátságnak igen nagy szerepe lehetett a humán evolúció során" - emelte ki Joan Silk, a Kaliforniai Egyetem tudósa.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra