2024.04.16. - Csongor

Nincsenek már végveszélyben a borneói bordás krokodilok

Nincsenek már végveszélyben a borneói bordás krokodilok
Nincsenek már veszélyben a borneói bordás krokodilok - állítják a malajziai vadvédelmi hatóság szakemberei, akik most azt szeretnék elérni, hogy e hüllõ minél hamarabb kerüljön le a veszélyeztetett fajok listájáról.

A Borneón élõ bordás, vagy más néven sósvízi krokodil (Crocodylus porosus) egyedszámát jelenleg 11-15 ezer darabra teszik, míg húsz évvel ezelõtt mindössze 1-5 ezer példányt számoltak össze a kutatók - mondta Augustin Tuuga, a Borneó északi részén fekvõ Sabah állam vadvédelmi minisztériumának vezetõje.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Azt szeretnénk elérni, hogy a sósvízi krokodilt a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) listájában a veszélyeztetett kategóriából a nem feltétlenül veszélyeztetett kategóriába minõsítsék át" - hangsúlyozta.

Tuuga szerint korábban hatalmas kereslet volt a krokodilbõr iránt, elsõsorban a táskák és egyéb ruházati kiegészítõk gyártásához vadászták, illetve a húsa miatt is igen kelendõ volt egész Ázsiában.

"A Washingtoni Egyezmény miatt a sósvízi krokodilokat csak tenyésztelepekrõl lehetett beszerezni, ám amint lekerülnek a listáról, ismét szabadon lehet vadászni rájuk. Mindezek elõtt azonban ki kell dolgoznunk egy olyan megfigyelési rendszert, amellyel nyomon követhetjük a krokodilpopuláció változását, nehogy számuk megint a veszélyes szint alá süllyedjen".

A krokodilok közül a sósvízi krokodil bõre a legértékesebb. A veszedelmes ragadozó Sri Lankától a Csendes-óceán nyugati részén elterülõ Caroline-szigetekig szinte mindenhol megtalálható. Az állatok számának növekedésével az elmúlt tíz év során 38-ra nõtt az ember elleni támadások száma, ezekbõl 23 volt halálos, 15 pedig komoly sérüléssel járó baleset.

A legutóbbi halálos kimenetelû krokodiltámadást a múlt hónapban jelentették Malajzia déli részébõl, ahol egy kagylószedõ férfi maradványait találták meg.

Egy kifejlett sósvízi krokodil hossza akár a hét métert, súlya pedig az 1300 kilogrammot is elérheti. A bordás krokodil teste igen széles. Hatalmas fején a szemétõl az orra felé két barázda húzódik. A kifejlett állatok színe szürke, barnásszürke vagy aranybarna.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra