2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Tudósok bírálják a bálnavadászati bizottság kezdeményezését

Tudósok bírálják a bálnavadászati bizottság kezdeményezését
A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) saját tudósai bírálják a szervezet javaslatát a kereskedelmi célú bálnavadászat korlátozott engedélyezésérõl, mivel szerintük az túl magasan határozza meg az évente kifogható bálnák számát. Az IWC a marokkói Agadir városában hétfõn megkezdõdött éves találkozóján tárgyalja azt a javaslatot, amely feloldaná a 24 éve tartó kereskedelmi bálnavadászatra vonatkozó moratóriumot, véget vetve ezzel az illegális halászatnak. A tervezet értelmében az elkövetkezõ tíz évben engedélyeznék a kereskedelmi célú bálnavadászatot, szigorú korlátok közé szorítva.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az új halászati kvóta-rendszer alapján az érdekelt országok mindegyike meghatározott számú - együttesen 12 ezer - bálnát foghatna ki 2020-ig bezárólag.

Az IWC saját tudományos bizottsága a bálnapopulációkra vonatkozó becslések alapján arra a megállapításra jutott, hogy a javaslatban meghatározott halászati kvóták túlságosan magasak, mind az Északi-Csendes-óceán nyugati részén élõ Bryde-bálnák (Balaenoptera edeni), mind az észak-atlanti barázdásbálnák (Balaenoptera physalus) és a kelet-észak-atlanti csukabálnák (Balaenoptera acutorostrata) számát tekintve. (Csupán a közép-észak-atlanti csukabálnák esetében felelne meg a korlátozás a természetvédelmi határoknak.)

A korlátozások egyszerûen "nincsenek összhangban a tudományos tényekkel" - magyarázta Jean Benoit Charrassin, a francia Természettudományi Múzeum munkatársa és egyben az IWC kutatója. A szakemberek szerint az új javaslat olyannak tûnik, mintha alkalmazná a kutatók által még 1994-ben kidolgozott kvótarendszert (RMP - amellyel kiszámítható, hogy mennyi bálnát lehet kifogni a populáció sérülése nélkül), a valóságban azonban ez nem így van. "Olyan benyomást kelt, mintha a korlátozás alapját valóban az RMP adná, ám a valóságban ezek mindössze önkényes megállapodások" - hangoztatta egy kutató.

A legtöbb szakember abban is egyetért, hogy mivel nincsenek pontos adatok arról, mekkora a populációja azoknak a bálnáknak, amelyeket vadászni lehet, ezért valójában nem is lehet meghatározni a kifogható példányok számát, sõt egyenesen halászati tilalmat kellene bevezetni. A kutatók továbbá az úgynevezett mellékfogások problémáját is hangsúlyozzák, vagyis mikor a bálnák véletlenül akadnak fenn a halászhálókon. 1994 és 2006 között Japánban és Dél-Koreában több mint ezer csukabálnát fogtak ki ilyen módon a part menti vizekben - derült ki kormánystatisztikákból. "A javasolt halászati korlátozások sem a mellékfogások, sem az egyéb emberek által elõidézett haláleseteket nem veszik számításba" - mondta egy kutató, a nagyobb tengerjárók által elütött bálnatetemekre utalva.

Christian Maquieira, az IWC elnöke, a határozati javaslat szerzõje korábban azzal érvelt, hogy a bálnavadászat korlátozott engedélyezésével ötezer bálnát menthetnének meg 10 éve alatt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra