2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kedvenceink oltása

Kedvenceink oltása
Mennyibe kerül? Megéri? Mi van az új kiskönyvvel? Kérjek kombinált oltást?

Évek óta tavasszal rendezik meg az "összevezetéses eboltást", vagyis a meghírdetett egy bizonyos helyen megrendezett oltást. Még tavaly változott meg néháy szabály az eboltásokkal kapcsolatban. A Magya Állatorvosi Kamara sorszámmal ellátott oltási könyvet vezetett be, a régieket ezekre kell cserélni. Az oltási könyvek sorszámának sok értelme nem volt, mert az állatorvosokat 2010 január 1.-ig nem kötelezték nyilvántartás vezetésére.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Így csak azt lehetett megtudni, hogy az adott könyv melyik állatorvoshoz került, de hogy onnan hová került tovább, azon múlt, hogy az orvos hajlandó-e adminisztrálni. Korábban a veszettségi oltásokat havonta le kellett jelenteni a szakhatóség felé, ez megszûnt, mindössze évente egyszer kell.

Ebben az esetben természetesen a helyszínen kell a költségeket fizetni. Állatútlevéllel, vagy már az új sorszámozott kiskönyvvel rendelkezõ kedvenceknek ebben az okmányban történik az oltás tényének igazolása, nekik nem kell az új könyvet megvásárolniuk.

A veszettség elleni védõoltás beadásának igazolására a FVM rendelet elõírásának megfelelõ Kisállat Egészségügyi Könyv, vagy Állatútlevél használható. A FVM rendelete elõírja, hogy idén januártól a veszettség elleni oltás fentiek szerinti igazolása csak abban az esetben hiteles , ha az állatorvos az oltás igazolásához beragasztja a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal által kibocsátott ezüstszínû, évszámmal ellátott, hologramos, egyedi igazoló matricát is. (Vagyis a vakcina címke, a féregtelenítési címke, a hologramos címke kerül a könyvbe, dátum, bélyegzõ, aláírás) A tulajdonos és az eb adatai, az eboltási könyv száma öt évig nyilvántartandó.

Az hogy mennyiért olt az állatorvos saját döntése, az állatorvosi kamara csak ajánlást adhat. Az átlagos ár 3000 Ft-nál kezdõdik, a féreghajtó általában 10kg-ra számolva 200-300Ft.

A veszettség oltás kötelezõ, de érdemes ennek ellenére kombinált oltást kérni. A kutyákat fenyegetõ öt legveszélyesebb betegség elleni oltás még legalább 3000 Ft.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra