2024.03.29. - Auguszta

Málta az EU-s tiltás ellenére is engedélyezi a fürj- és vadgerlevadászatot

Málta az EU-s tiltás ellenére is engedélyezi a fürj- és vadgerlevadászatot
Málta az európai uniós tiltás ellenére is engedélyezi a tavaszi fürj- és vadgerlevadászatot, igaz csak egyetlen hétre. Az apró szigetország arra hivatkozik, hogy a vadászat feltételeit szigorították: minden vadásznak engedélyért kell folyamodnia, s egy személy egy nap legfeljebb két, egész héten maximum három madarat lõhet le. A vadászat után pedig minden tetemet regisztráltatni kell. A rendelkezést megsértõktõl elveszik az engedélyt és pénzbírsággal sújtják õket. A vadászat bírálói szerint ugyanakkor valójában sokkal több madarat lõnek le, mint amennyit bejelentenek, így a szabályozás nem védi hathatósan az állatokat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A máltai vadászegyesület a másik oldalról támadja a döntéshozókat: õk elfogadhatatlannak tartják a szigorított feltételeket, és jogi lépéseket helyeztek kilátásba.

Ornitológusok Máltát az elmúlt években elnevezték a Földközi-tenger "mészárszékének", hiszen a szigetországban évek óta engedélyezett a fürjek és vadgerlék tavaszi vadászata, annak ellenére, hogy ez az Európai Unió madárvédelmi jogszabályaiba ütközik.

A tavaszi madárvadászat az uniós jogszabályok szerint csak akkor engedélyezhetõ, ha az adott ország bizonyítani tudja, hogy nincs más vadászatra alkalmas idõszak. Az Európai Bíróság 2009 szeptemberben úgy döntött, hogy Málta nem adhat engedélyt a vitatott vadászatra. Egyelõre kérdéses, hogy az Európai Bizottság hogyan reagál majd a határozat megszegésére.

A fürj a telet Dél-Európában, illetve Észak-Afrikában tölti, s április végén, május elején tér vissza északra. A vadgerle a Szaharától délre esõ szavannákon telel át, és áprilisban száll vissza északra.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra