2024.04.23. - Béla

Megmenekült a magyar óriásnyúl a kihalástól

Megmenekült a magyar óriásnyúl a kihalástól
Az õsi fajtát nem kis kitartással és igyekezettel sikerült megmenteni a kihalástól. "A magyar óriásnyúl néhány éve a kihalás szélére sodródott. Felismerve a kritikus helyzetet, többen szívügyünknek tartottuk, hogy megmentsük az õshonos fajtát – fogalmazott a keszthelyi illetõségû Garamszegi Tibor, aki csehimindszenti telepén tenyészti a fajtát. – Életre hívtuk a Magyar Óriásnyúl-tenyésztõk Országos Egyesületét, mely a tenyésztõk és az állatok, valamint a fajtával kapcsolatos anyagok felkutatását tûzte ki célul, természetesen a tenyésztési elképzelések mellett."
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"Számos õshonos állatfajtának van saját szervezete, génbankja, talán egyedül a magyar óriásnyúlnak nem volt" - tette hozzá. Elkezdték a hazai állomány felmérését is, és kiderült, hogy elszigetelten ugyan, de országos viszonylatban is jó néhány háztáji gazdaságban megtalálható a fajta egy-két példánya. Elkészült a fajtajellemzõk részletes leírása is, mely alapján be lehet azonosítani a magyar óriásnyulat.

Garamszegi Tibor azt szeretné, ha beindulna a fajta tenyésztése, nemesítése, és génbankot is sikerülne létrehozniunk. "Strapabíró fajtáról van szó, mely ökológiai körülmények között tartható. Félintenzív tartásmóddal el lehetne érni azt a mennyiséget, melyet a piac elbír, vár - mondta. - Merthogy az óriásnyúl húsának minõsége nagyon jó, ezért biztosan lenne piaca hazánkban, s külföldön egyaránt. Olasz- és Franciaországra gondolok elsõsorban. Hungarikumként is lehetne ajánlani."

"Ma a lakosság elenyészõ hányada fogyaszt nyúlhúst, ezért nem nem ismertek annak elõnyös tulajdonságai. Pedig az energiatartalma alacsony, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz - tette hozzá. - Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, kedvezõ a zsírsav összetétele. Könnyen emészthetõ és allergiát kiváltó hatása sem ismert, mindezek alapján helye lehet a mai modern táplálkozásban."
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra