2024.04.18. - Andrea, Ilma

Kedvenceink a tavaszi párzás idején bekattannak?!

Kedvenceink a tavaszi párzás idején bekattannak?!
A tavasz a házi kedvenceink számára (kutyák, macskák) egyet jelent a szaporodási idõszakkal. Ilyenkor az állatok furcsán viselkedhetnek: izegnek-mozognak, kiássák magukat a kerítésen, elszökhetnek, hangosan vonyítanak, és folyton-folyvást társat keresnek. Az állatok – ha engedjük pározni õket - elszaporodhatnak, ezzel növelve a kóbor állatok egyébként is magas számát.

A négylábú háziállataink szaglószerve sokkal fejlettebb mint az emberé, így akár kilométerekrõl is megérezheti a hím állat azt, hogy valahol tüzelni kezdett egy nõstény.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A macskák ivarzásából a tömbházban élõ lakosság csak a macskazenét érzékeli (a macskák hangosan nyávognak). A szabadjára engedett kutyák / macskák csoportosan próbálják meg egymást befedezni. Ez az emberek számára gyakran ijesztõ ceremónia.

Félelmek a tüzelés miatt utcán kóborló állatoktól

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület tapasztalata az, hogy a tüzelési idõszakban nem ritka, hogy elszöknek a kedvencként tartott állatok. Sok esetben riadalmat keltenek az emberek körében. Van, hogy az elkószált állatok soha többé nem kerülnek vissza gazdáikhoz, mert pl. jármûvek kerekei alatt végzik, vagy az erdõben kilövik õket. Elõfordulhat, hogy a felfokozott állapotban lévõ kóbor kutyák harapásos baleseteket okoznak: a megriadt ember az idegen állatot valamilyen eszközzel távozásra kívánja kényszeríteni (fadarabok, kövek formájában), az állat pedig visszatámad. Saját és a környezetünk biztonsága érdekében kerüljük el a tragédiához vezetõ szituációkat.

A túlszaporodás

A társadalom számára az igazi problémák az állatok ivarzása utáni hónapokban képzõdnek: a befedezett szuka kutyák megszülik kicsinyeiket. A kóbor anyaállatok az utcán, a bokor alatt, az árokban adnak életet utódaiknak. Van, hogy az anya és kölykei is elpusztulnak a folyamatban, de legtöbb esetben életképesek maradnak, az anya felneveli kölykeit, ezzel is növelve a kóbor állatok számát.

Kedvencként tartott állatainkat ne szaporítsuk, ne termeljünk kóborrá váló állatokat. Az ivarzási idõszak alatt fokozottabb óvatossággal sétáltassuk a kijelölt helyeken a házi kedvenceket, ne engedjük pározni õket. Legjobb lenne a nem tenyésztési célú állatokat ivartalaníttatni.

Az állatvédõk törekvései ellenére a kóbor állatok száma nem csökken. A legjobb dolga azoknak a "kóbor" kutyáknak és cicáknak van, amelyek meg sem születnek... a környezettudatos állattartással számos probléma megelõzhetõ lenne.

Világunkat Mi magunk alakítjuk, Ön is legyen Állatvédõ!

Orpheus Országos Állatvédõ és Természetbarát Közhasznú Egyesület
www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
Ebrendészet - Szeged és környéke (TOVÁBBI ÁLLATOK KÉPEIÉRT KLIKK IDE!)
www.ebrendeszet.hu - Országos Állatvédelmi Adatbank

Adó 1%: 18464654-1-06

Támogasd az állatvédelmet: OTP. 11735005-20489094


Fogadjon örökbe egy megmentõre váró négylábút!
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra