2024.04.20. - Tivadar

Gyõzelem az elefántoknak: nem kereskedhetnek az elefántcsonttal

Gyõzelem az elefántoknak: nem kereskedhetnek az elefántcsonttal
Nem kapott engedélyt hétfõn Tanzánia és Zambia a raktáron lévõ elefántcsonttal való kereskedésre a Katar fõvárosában, Dohában zajló nagyszabású konferencián, amelyen a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláíró országai vesznek részt. A tanácskozáson az elefántokkal és az elefántbõrrel, illetve az elefántbõrbõl készült termékekkel való kereskedésre is nemet mondtak a részvevõk. Tanzánia 80-90 tonna, Zambia pedig 21,7 tonna elefántcsontot akart értékesíteni ázsiai országoknak. Az agyarak elpusztult, vagy vadorzók által kilõtt példányoktól származtak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Állatvédõk szerint ez az egyszeri értékesítés is arra ösztönözte volna a vadorzókat, hogy még több állattal végezzenek. Emellett rámutattak arra: az afrikai ország elefántvédõ programja nem megfelelõ.

A tanzániai küldöttség egyik tagja viszont úgy fogalmazott, hogy az országban erõsen megnõtt az elefántok száma, az ormányosok pedig már emberéleteket veszélyeztetnek, mert újra és újra falvakra rontanak rá. A raktáron lévõ elefántcsont értékesítésébõl becslések szerint befolyó 20 millió dollárt a küldött szerint az elefántok védelmére fordították volna.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint ugyanakkor Tanzániában nemcsak egyre jelentõsebb a vadorzás, de az ország még puhány is a vadorzók büntetését illetõen.

"Nagy nap a mai az elefántoknak. A CITES országai 1997 óta elõször döntöttek a szürke óriások érdekében" - mondta a Pro Wildlife nevû szervezet egyik képviselõje. "Mind Tanzánia, mind Zambia az elefántcsont-csempészet és a vadorzás központja" - tette hozzá Daniela Freyer. A szervezet becslései szerint csak a tavalyi évben 38 ezer elefánt vált Afrikában vadorzók áldozatává.

2008-ban négy afrikai országnak - Dél-Afrikának, Namíbiának, Botswanának, illetve Zimbabwénak - engedélyezték, hogy raktárkészletükbõl 108 tonnányi elefántcsontot adjanak el Kínának és Japánnak. "Azóta elszabadult a csempészet és a vadorzás, az ázsiai feketepiaci árak kilónkénti 1863 dollárig kúsztak fel" - mutatott rá a Pro Wildlife.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra