2024.03.29. - Auguszta

Kicsik, gyönyörûek és veszélyeztetettek: pillangók és szitakötõk a kihalás szélén

Kicsik, gyönyörûek és veszélyeztetettek: pillangók és szitakötõk a kihalás szélén
Természetes élõhelyeik visszaszorulása miatt kihalás fenyeget számos pillangó-, szitakötõ- és bogárfajt Európában - erre figyelmeztet a veszélyeztetett európai fajok legfrissebb vörös listája. A 6000 fajt felsoroló, kedden közzétett jegyzék része a Természetvédelmi Világszövetség (UICN) által készített hosszabb vörös listának, amely a Föld több mint 47 ezer faját veszi leltárba.

Az UICN kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy minden harmadik pillangófaj állománya csökken, és a 435 vizsgált faj 9 százalékát már a kihalás fenyegeti.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

"A legtöbb veszélyeztetett pillangó Dél-Európában él: számukra a fõ veszélyt élõhelyük elvesztése jelenti, ami leggyakrabban a mezõgazdasági termelési szokások megváltozásával függ össze, legyen szó akár intenzívebb termelésrõl vagy a termõterületek parlagon hagyásáról, vagy pedig az éghajlatváltozás, az erdõtüzek és az idegenforgalom fejlõdése miatt megy végbe" - állítja az UICN európai vörös listájának koordinátora, Annabelle Cuttelod.

A helyzet nagyjából hasonló a korhadó fáktól erõsen függõ szaprofita bogarak esetében is, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a tápanyagok újrafeldolgozásában. Az UICN összesen 431 korhadéklakó bogárfajt vizsgált, ezek egyharmada csak Európában fordul elõ. A földrészrõl a tanulmányozott fajok 11 százaléka (46 faj) eltûnhet, míg 7 százalékot (29 fajt) a globális kihalás réme fenyegeti. A pillangókhoz hasonlóan a veszélyeztetett bogárfajok élõhelyei is zsugorodnak a fakitermelés és a régi erdõk eltûnése miatt.

A szitakötõk szinte mindenütt megtalálhatók Európában, de legnagyobb számban Dél-Franciaországban, az Alpok lábánál és a Balkán egyes vidékein élnek. A jegyzékbe vett 130 szitakötõfaj 14 százaléka veszélyeztetett, ezek 5 százaléka a Földrõl is teljesen eltûnhet. A leginkább fenyegetett három európai szitakötõfaj Görögország, Albánia, Bulgária és Törökország csermelyeinek és kisebb folyóinak közelében honos. Ha nem hoznak intézkedéseket védelmükben, az olyan fajok, mint a Pyrrhosoma elisabethae, akár az évszázad elsõ felében kihalhat - olvasható az UICN honlapján.

A legnagyobb gondot az okozza, hogy kiszáradnak a szaporodásukhoz szükséges vízforrások. Ez pedig arra vezethetõ vissza, hogy az egyre gyakoribbá váló forró és aszályos nyarak fokozott vízkivitellel párosulnak a növekvõ ivóvíz- és öntözési igények miatt.

"A természet által nyújtott ökorendszeri szolgáltatások, mint például az élelem, a víz és az éghajlat szabályozása, jövõbeli jólétünk gerincét alkotják. Ezért ha egy vörös lista, mint ez, riadót fúj, annak egyértelmûek a következményei jövõnk szempontjából. A hanyatlás aggasztó" - figyelmeztetett Janez Potocnik, a felmérésre megbízást adó Európai Bizottság szlovén környezetvédelmi biztosa.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra