2024.04.20. - Tivadar

Hangfalakkal a varjak ellen

Hangfalakkal a varjak ellen
A városközponti épületekre szerelt különleges hangszórókból szóló szirénahanggal riasztanák el a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban élõ népes varjúsereget.

A székelyföldi város madárkolóniája nem csak rendkívül hangos, de köztisztasági szempontból is egyre több gondot okoz - írja az Új Magyar Szó címû bukaresti napilap internetes oldalán. A napokban egy magyarországi cég munkatársai a helyszínen felmérték, hogy miként lehetne megszabadítani Sepsiszentgyörgyöt a nemkívánatos varjaktól.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Elképzeléseik szerint a városközponti épületekre speciális hangfalakat szerelnének, és amikor a varjak ellepik a parkot, vészjelzõ hangokkal riasztanák el azokat. A szakértõk úgy vélik, ha a "hangbombát" többször bevetik, a varjak végül beleunnak a térfoglalásba, és máshova költöznek. Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke azt mondja, ha a varjak megszokott környezetét tartósan zavarja a beavatkozás, biztosan más alvóhelyet keresnek majd.

A varjúriasztással megbízott cég két heten belül készíti el a "madárstratégia" pontos tervét, és ha azt jóváhagyja a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, akkor idén õsszel már "védett" lehet a város.

A beruházás elõreláthatólag 12 ezer euróba (mintegy 3,2 millió forintba) kerül. A magyarországi szakcég már több magyarországi és szlovákiai városban szerelt fel varjúriasztó hangfalakat. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, megéri ez a fajta szelíd hadviselés.

A népes varjúsereg októbertõl áprilisig tartózkodik a sepsiszentgyörgyi központi parkban, és az utóbbi években mértéktelenül elszaporodtak, számuk jelenleg meghaladja a tízezret.

Kelemen László szerint a madarakat az vonzza az Erzsébet parkba, hogy magasak a fák, és a bérházak takarásában meleg van.

Sepsiszentgyörgyön néhány éve már szerveztek varjúriasztó akciót. Akkor több elszánt lakó gyûlt össze a parkban, hogy síppal, dobbal és edényekkel felszerelkezve zajt csapjon. Az elsõ kísérletben azonban a madarak bizonyultak kitartóbbnak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra