2024.04.18. - Andrea, Ilma

Egy elterjedt gyomirtó kémiailag kasztrálja a békákat

Egy elterjedt gyomirtó kémiailag kasztrálja a békákat
Egy világszerte elterjedten használt gyomirtó, az atrazin kémiailag kasztrálja a hím békákat, így számos kétéltû populációt kipusztíthat - közölték hétfõn kutatók. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány ismerteti a hím békákkal elvégzett laboratóriumi kísérleteket. Olyan körülményeket teremtettek a kétéltûeknek, amilyen természetes közegükben van a szokásos mennyiségû gyomirtószer kijuttatása után. Az atrazinnak kitett hím békák 90 százalékának alacsony lett a tesztoszteron szintje, nemi mirigyeik zsugorodtak, fejlõdésükben nõiesedtek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kísérleti békacsoport fennmaradó 10 százalékánál a kutatók még inkább drámai változást tapasztaltak: a hímek nõsténnyé alakultak át, hímekkel párosodtak és petéket raktak, melyekbõl viszont kizárólag hím lárvák keltek ki.

"Az atrizinnak kitett hímek elvesztették maszkulin jegyeiket (kémiailag kasztrálódtak) és felnõttként teljesen nõiesedtek" - foglalta össze megfigyeléseiket Tyrone Hayes kutatásvezetõ, a University California Berkeley munkatársa. A tanulmány szerzõi figyelmeztetnek, hogy a folyamat kihalással fenyegeti az érintett békapopulációkat.

Az atrazint hatvan országban alkalmazzák gyomirtószerként szerte a világon kukorica-, cirok- és cukornád-termesztésnél, valamint golfpályák gyepjének védelmére. Az Európai Unió 2004-ben betiltotta az atrazin alkalmazását, ám a helyette használt terbutilazin kémiailag igen hasonló hozzá. Az Egyesült Államok, Ausztrália és Kína a vegyület legnagyobb felhasználói.

Környezetvédelmi szakemberek szerint az atrizint felhasználási helyétõl akár ezer kilométerre is elvihetik az esõzések, így olyan területeket is beszennyezhet, ahol egyébként nem használnak gyomirtószert. Figyelmeztetnek arra is, hogy a kísérletben 2,5 ppb (1 ppb= 1 részecske 1 milliárdban) koncentrációjú vízben tartották az afrikai karmosbékákat (Xenopus laevis), míg az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága (EPA) az ivóvízre vonatkozó szabványban 3 ppb-s koncentrációig engedélyezi az atrazin jelenlétét.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra