2024.04.19. - Emma

A félrelépés értelme

A félrelépés értelme
A nõnemû muslicák azért párosodnak több hímmel, hogy fajukat megmentsék a kihalástól - fedezték fel brit kutatók. A poliandria, tehát amikor a nõstény több hímmel párzik, a rovaroktól az emlõsökig mindenhol elõfordul az állatvilágban.

Mi lehet azonban az evolúciós oka? A Drosophila pseudoobscura nevû muslicafaj esetében egyértelmû magyarázatot találtak a Liverpooli és az Exeteri Egyetem kutatói. A kísérletben egyes muslicacsoportok kedvük szerint szaporodhattak, tehát a náluk bevett poliandriával is.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Más csoportokat azonban monogámiára kényszerítettek.

Tizenöt generáció elteltével a tizenkét monogám populációból öt kipusztult, míg a "szabadelvû" törzsek mind életben maradtak - írták a kutatók a Current Biology címû folyóiratban a Der Standard osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint.

A jelenség magyarázata egy bizonyos SR elnevezésû kromoszóma-mutációban rejlik. Az SR (sex ratio) a nemek arányának eltorzulására utal. Az SR-kromoszómával rendelkezõ hímek csak nõnemû utódokat képesek nemzeni, mivel Y-spermiumaik idejekorán elpusztulnak. Végzetes módon a hibás kromoszómát utódaiknak is átörökítik. Ha azonban a nõstények több hímmel párosodnak, az SR-hímek statisztikailag alulmaradnak, hiszen feleannyi spermiumuk jut csak el élve a célig, mint a többieknek.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra