2024.04.20. - Tivadar

Betiltaná a delfinshow-kat és a delfinekkel való úszást egy vezetõ kutató

Betiltaná a delfinshow-kat és a delfinekkel való úszást egy vezetõ kutató
A delfinek rendkívüli intelligenciája miatt meg kell tiltani a vízi emlõsök élõ show-mûsorokban és egyéb attrakciókban való alkalmazását - jelentette ki egy tekintélyes amerikai delfinkutató. Még az egyre kedveltebb, állítólag terápiás szempontból hatékony delfinekkel való együttúszást sem tartja jogosnak és igazoltnak Lori Marino, az atlantai Emory Egyetem kutatója. Marino vezeti az Idegtudomány és Viselkedésbiológia elnevezésû programot, illetve több mint nyolcvan publikációt jelentetett meg a delfinek viselkedésérõl és intelligenciájáról.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az 1970-es évek óta számos tengerparti ország kínálja a delfines terápia lehetõségét, amellyel segítséget ígérnek többek között a rákos betegeknek, a súlyosan fogyatékosoknak, ezen belül az autista gyermekeknek is.

Marino szerint az USA, Mexikó, Izrael, Oroszország, Japán, Kína és a Bahama-szigetek központjaiban is fogva tartanak delfineket, hogy úszómedencékben biztosítsák vendégeiknek az állatokkal való állítólagos gyógyító kapcsolatot.

Számos tanulmányt, amelyek ezeknek a terápiáknak a gyógyító hatását hivatottak bizonyítani, Marino már 2007-ben tudományosan komolytalannak minõsített és megcáfolt.

A legnagyobb amerikai tudományos szervezet, az AAAS éves konferenciáján San Diegóban a kutatónõ beszélt az emlõsök összetett intelligenciájáról. "A delfinek okos, öntudattal, magas intelligenciával, önállósággal, érzelmekkel és egyéni jellemzõkkel rendelkezõ élõlények. Ugyanakkor rendkívül sérülékenyek, hajlamosak a szenvedésre és a pszichológiai traumákra is" - figyelmeztetett Marino.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra