2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Szárny nélküli szúnyogokkal szorítanák vissza a dengue-lázat

Szárny nélküli szúnyogokkal szorítanák vissza a dengue-lázat
Repülésre képtelen, szárny nélküli szúnyogokat hoztak létre génmódosítással amerikai és brit kutatók, hogy segítségükkel kiszorítsák a dengue-láz vírusát hordozó rovarokat.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfõn közzétett tanulmány arról számol be, hogy a génmódosítás hatására szárny nélküli szúnyogok születnek, amelyek aztán hat-kilenc hónapon belül kiszoríthatják az eredeti szúnyogpopulációt. A súlyos influenzaszerû tüneteket, sok esetben halált okozó dengue-lázat az Aedes aegypti szúnyogfaj nõstényei terjesztik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Évente 50 millió megbetegedés történik világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2,5 milliárd embert, a világ népességének kétötödét veszélyezteti a fertõzés, fõként Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Anthony James és kutatócsapata azokat a géneket változtatta meg, amelyek a nõstény rovarok szárnyizmainak kifejlõdését irányítják, így akadályozva meg a szárnyak növekedését. A kutatók azt tervezik, hogy nagy számú génmódosított szúnyoggal, illetve azok utódaival kiszorítják a vírust hordozó szúnyogpopulációt az egyes területekrõl. "A technológia teljes mértékben fajspecifikus, mivel a kibocsátott hímek kizárólag saját fajuk nõstényeivel párosodnak" - magyarázta Luke Alphey kutatásvezetõ, aki szerint a génmódosított szúnyogok használata környezetbarát alternatíva a kémiai rovarirtószerekkel szemben. "A kezelt területeken mindenki egyformán védett lesz, függetlenül gazdagságától, hatalmától vagy képzettségétõl" - tette hozzá.

Az eljárást a kidolgozó Oxfordi Egyetem és az Oxitec nevû biotechnológiai cég is benyújtotta szabadalmaztatásra.

A kutatók úgy vélik, hogy a késõbbiekben más szúnyogfajoknál is alkalmazhatják a génmódosítás útján történõ szárnytalanítást, így a malária és a nyugat-nílusi láz ellen is bevethetik majd.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra