2024.04.20. - Tivadar

A fehér lószõr eddig nem sejtett elõnye

A fehér lószõr eddig nem sejtett elõnye
A fehér színû, szakszerûen szürkének nevezett lovak jócskán megfizetnek csillogó szõrzetükért, mivel könnyebben lesznek bizonyos betegségek áldozatai. Most azonban fény derült a világos szín elõnyére is: kevésbé vonzza a vérszívókat.

Egy nemzetközi kutatócsapat, a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem biofizikusa, Horváth Gábor vezetésével nagyfelbontású fényképeket készített nyáron legelészõ lovakról, hogy kiderítsék, van-e haszna a lovak fehérségének. A felvételek egyértelmûen bebizonyították, hogy igen - a pej lovon 450 böglyöt, míg a szürkén csupán 110-et sikerült megszámolni.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A titok nyitja az optikai hatásban rejlik. A böglyök szeme igen érzékenyen reagál a polarizált fényre. Az állatok többek közt arra használják e képességüket, hogy felderítsék a peterakáshoz alkalmas vizeket. Ezen kívül pedig a sötéten csillogó ló-utánzatok is vonzották õket, míg a fehéreket figyelmen kívül hagyták.

A sötét szõrzet esetében a gyengén polarizált, szórt fény sokkal elenyészõbb mértékben van jelen, mint a polarizált hányad - írják Horváth és kollégái a Proceedings of the Royal Society B címû brit tudományos folyóiratban. A fehér szõrzet ezzel szemben sokkal kevésbé polarizál, ezáltal a böglyök nem látják olyan jól a szürke lovakat.

A borzasság is elõnyös - magyarázta Horváth a Der Standard címû osztrák lapnak (www.derstandard.at).

Míg ugyanis egy barnán csillogó anyakancát állandóan támadták a rovarok, matt csikóját megkímélték.

Ugyanakkor a böglyök nem csak a látvány alapján tájékozódnak. A gazdaállatok szaga és a kilélegzett szén-dioxid is fontos számukra. Igaz, az optikai hatás erõsebb lehet - egy kísérletben a vérszívókat inkább vonzotta egy sötéten csillogó felület, mint egy matt, lóverejtékkel átitatott kendõ.

Ez az elsõ alkalom, hogy sikerült kimutatni a fehér szõrzet elõnyét a lovaknál. Amúgy a szürkék fogékonyabbak a bõrrákra, és gyakrabban fordul elõ náluk egy genetikai eredetû látászavar is. Ezen kívül a szabad természetben könnyebben észreveszik õket a ragadozók.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra