2024.04.23. - Béla

A fák gyorsabban nõnek, a kacsák élõhelyei viszont eltûnnek a klímaváltozás miatt

A fák gyorsabban nõnek, a kacsák élõhelyei viszont eltûnnek a klímaváltozás miatt
Míg a globális felmelegedés a fák növekedését segíti, addig a kacsák élõhelyeit kiszáradással fenyegeti - állapította meg két új amerikai tanulmány.

A Marylandban mûködõ Smithsonian Környezetkutatási Központ (SERC) szakemberei szerint a globális felmelegedés okozta magasabb hõmérséklet, hosszabb fejlõdési idõszak és megnövekedett szén-dioxid szint miatt "jóval meghaladja a szokásos fejlõdési ütemet" a mérsékelt éghajlati övezetben élõ fák növekedése.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány készítõi azt vizsgálták, hogy az utóbbi 22 évben az Egyesült Államok 55 északi erdõségében hány fa volt összesen, milyen volt a helyi idõjárás az elmúlt 100 évben, és mekkora volt a szén-dioxid szintje 17 évre visszamenõleg. Míg a magasabb hõmérséklet felgyorsítja a fák anyagcsere-folyamatait és meghosszabbítja növekedési szakaszukat, addig a légkörben lévõ szén-dioxid mennyiségének megemelkedése a növekedésükre van komoly hatással - olvasható a tanulmányban.

A kacsák és egyéb vízimadarak számára azonban nem jelentenek jó hírt a globális éghajlatváltozás következményei - derítették ki az amerikai földtani intézet (USGS) és az Észak-Dakota Egyetem szakemberei. A BioScience címû folyóirat e heti számában megjelent tanulmányuk szerint ugyanis, ha a különbözõ kacsafajoknak, vízimadaraknak és kétéltûeknek táplálékforrást és fészkelõ helyet jelentõ észak-amerikai vizenyõs területeken 4 Celsius-fokkal növekszik a hõmérséklet, akkor az állatok élõhelyei kiszáradhatnak.

A kutatók modellezéssel mutatták ki, hogy a forróbb éghajlat milyen következményekkel járna a területen. Eredményeik szerint a magasabb hõmérséklet miatt csökkenne a talaj nedvessége és a területek növényzetének mennyisége is. Így az Észak- és Dél-Dakota, Minnesota, Iowa és Montana államain, valamint Kanadán is áthúzódó vizenyõs területek túlságosan szárazzá válnának a kacsák és az egyéb vízimadarak számára a fészkeléshez - mutatott rá W. Carter Johnson, a tanulmány egyik szerzõje.

Mivel a lápos területeken élõ fajok életciklusának egy része vízhez kötött, ezért napközben muszáj egy valamennyi idõt a vízben tölteniük. "A lápok sokkal sérülékenyebbek és kevésbé rugalmasak a klímaváltozással szemben, mint azt korábban hittük. Nehéz elképzelni, hogy a megváltozott környezeti feltételek között hogyan lehet majd megvédeni a vízimadár populációt" - mondta Glenn Guntenspergen, az USGS kutatója.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra