2024.04.20. - Tivadar

Hetek óta éheztek a kínszenvedés közben elpusztult szentesi juhok

Hetek óta éheztek a kínszenvedés közben elpusztult szentesi juhok
Szentes - Még csütörtökön is találtak elhullott, sebzett és elkóborolt juhokat azon a Szentes környéki tanyán, ahol szerdán 21 állattetemre bukkantak szolnoki állatvédõk, akiket a helybeliek riasztottak. A jószágokat december 19-e óta senki sem gondozta. A nyáj lakiteleki tulajdonosa országszerte 3000 juhot tart – egy hónapja 475 állatát foglalták le.

Több mint egy hónapja nem gondozták azt a juhnyájat, amelybõl több tucat jószág elpusztult egy Szentes környéki tanyán.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A határban élõk szerdán délelõtt bukkantak rá az elhullott állatokra, amelyek nem a kunszentmártoni úttól 800 méterre lévõ romos hodályokban pusztultak el, hanem egy közeli nádasban. A szemtanúk riasztották a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány szolnoki munkatársait, akik a rendõrséggel együtt délután értek a helyszínre, ahol összesen 58 jószágot találtak, ebbõl 21 már döglött volt. 14 felnõtt birka és 7 bárány elhullott, további hármat pedig állapotuk miatt kellett elaltatni.

– Nem volt ismeretlen számunkra a nyáj lakiteleki tulajdonosa. A férfi 475 birkáját épp egy hónapja foglalták le Tiszaalpáron, mert ottani telepén sem gondoskodott az állatokról. Éppen ellési idõszak volt: ahogy megszülettek a kisbárányok, úgy fagytak bele a hóba – nyilatkozta lapunknak Abonyi Mónika. A szolnoki állatvédõ elárulta, ahogy az alpáriakat, úgy a szentesi, még felerõsíthetõ példányokat is Nagykátára viszik, egy ideiglenes befogadóhelyre, ahol állatorvosi felügyelet mellett gondozzák a legyengült jószágokat. A civilek úgy tudják, hogy a szentesi hodályokat csak bérelte a nyáj tulajdonosa, és hiába halmoztak föl ott ezer bála takarmányt, mivel nem az övé volt, azzal sem etették az állatokat. Hónapokig egy juhász ügyelt rájuk, de õ december 19-én a tanyán elhunyt, helyette viszont nem küldtek senkit. Azóta élelmet keresve a határban kóborolnak a juhok.

– Pénteken még folyatjuk a birkák keresését, mert akár 40–50 egyed is elkóborolhatott – mondta csütörtök délelõtt Abonyi Mónika. Ottjártunkkor az egyik hodályban egy dögöt és egy élõ juhot is találtak. Utóbbinak tiszta vér volt a lába: a telep kutyái szintén éheztek, ezért megtámadták a legyöngült állatot. – Kijött ugyan a nyáj tulajdonosa, mert értesítette õt a rendõrség, de nem azért, hogy enni adjon a kutyáknak. Nekik is mi hoztunk ételt – tette hozzá az állatvédõ. A civilek úgy értesültek, hogy a lakiteleki férfi országszerte összesen 3000 birkát tart, ezért mielõbb szeretnék felderíteni a szenvedésnek kitett nyájakat. Az ügyben egyébként állatkínzás gyanúja miatt indított büntetõeljárást a Szentesi Rendõrkapitányság.




Csütörtökön az egyik hodályban egy dögöt és egy élõ juhot is találtak az állatvédõk. A vérzõ állatot a szintén éhezõ kutyák harapdálták össze. Fotó: Bíró Dániel
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra