2024.03.29. - Auguszta

Közelít a kutya-jogsi

Közelít a kutya-jogsi
Egyebek mellett a kutyatámadások, és kutyákkal kapcsolatos balesetek számának csökkenését is remélik a bécsiek a "kutyajogosítvány" kötelezõvé tételétõl. Svájcban már mûködik a rendszer, de most a sógoroknál is bevezethetik, ha a lakosság kellõ mértékben támogatja a tervezetet.

Ilyen vizsgát jelenleg is lehet tenni, de a Városháza az általában a "harci kutya" kategóriába sorolt fajták számára kötelezõvé tenné. Ilyen fajták például a bullterrier, a masztiff, a pitbull-terrier és a rottweiler, stb, illetve a harci kutya listán szereplõ fajták keverékei.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A listán az a 13 fajta szerepel, amelyekre gyakran érkezik panasz az állatvédelmi hatóságnál, ugyanezeket gyakran adják be állatmenhelyre a tulajdonosaik, és a statisztikák szerint más fajtáknál nagyobb arányban támadnak az emberekre - nyilatkozta Ulli Sima környezetvédelmi tanácsos. "Fontos azonban elmondani, hogy nincs kõbe vésve a felsorolás" - teszi hozzá rögtön, utalva azokra a szakértõi véleményekre, melyek szerint tévedés "harci kutyákról" beszélni, hiszen mindegyik kutyafajta egyedei között lehetnek veszélyes egyedek. Vannak, akik emiatt is pártolják azt a felvetést, hogy fajtára való tekintet nélkül kössék jogosítványhoz a kutyatartást.

A kutyajogosítvány néven emlegetett projekt lényege, hogy a gazdiknak egy elméleti és gyakorlati részbõl álló vizsgán kell részt venniük. Bizonyítaniuk kell, hogy értenek a kutyájuk nyelvén, felismerik a szükségleteiket, megfelelõen tudnak bánni velük, és veszélyes helyzetekben is képesek megõrizni lélekjelenlétüket. Ahogy a gépjármûvezetõi engedélynek vezetéskor, úgy a kutyajogsinak is kéznél kell majd lennie sétáltatáskor - ellenkezõ esetben a hanyagságot pénzbüntetéssel torolják meg. Az osztrák fõvárosban februárban más kérdések mellett a kutyatartói jogosítványról is népszavazás keretében döntenek - ha a lakosság támogatja a javaslatot, akkor a lehetõ legrövidebb idõn belül be is vezetik.

A városvezetés adatai szerint Ausztriában évente közel hatezer ember kerül kutyaharapás miatt kórházba. Bécsben hivatalosan 53 ezer kutyát tartanak számon, ebbõl 2438 (4,6 százalék) tartozik a harci kutyának nevezett fajták közé. A kutyaharapások száma évi 225, és ebbõl 51-et (23 százalék) ejtenek a harci kutya kategóriába sorolt ebek. Az állatvédelmi hatóság becslése szerint ugyanakkor a nyilvántartottakon felül további mintegy 40 ezer eb él a városban, csakhogy ezeket nem jelentik be a tulajdonosaik a hatóságoknak.

Salzburg tartományban már létezik külön szabályozás a veszélyes kutyákra. A rendelkezést nem sokkal azután hozták, hogy 2007-ben egy staffordshire terrier megtámadott és súlyosan megsebesített egy nõt. A szabályok szerint ha egy ebnél - fajtára való tekintet nélkül - "a természetesnél nagyobb mértékû harci kedvre, támadókészségre és agresszivitásra" utaló jeleket lehet tapasztalni, akkor csak az önkormányzat engedélyével tarthatja meg gazdája a kutyát, magának a tulajdonosnak pedig alkalmassági vizsgát kell tennie.

Svájcban már jóideje mûködik ez a fajta szabályozás, ott kizárólag az a személy jogosult kutya vásárlására, és tartására, aki rendelkezik érvényes kutyatulajdonosi papírral. Ennek megszerzéséhez pedig részt kell venni egy tanfolyamon, ahol a leendõ állattartó minden lényegeset megtanul a kutyákról, a kutyatartásról, az ember legjobb barátjával való együttélés szabályairól.

Farm.hu
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra