2024.04.19. - Emma

A madarak téli etetése

A madarak téli etetése
Még javában tombol a tél: hó fed mindent, a hõmérséklet is elég ingadozó, éjszaka a kemény mínuszok jellemzõek. A madarak számára fellelhetõ táplálék- és ivóvízforrás elég korlátozott, ilyenkor a bokrokon és a fákon még fellelhetõ terméseket csipegetik, illetve a mi segítségünkre szorulnak, hogy átvészelhessék ezeket a zord és ínséges heteket, hónapokat. A természetes vizek, a kerti tavak és a madáritatók a nagy hidegben gyakran befagynak, a madarak nem jutnak elegendõ ivóvízhez sem.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Nagyon fontos, hogy csak abban az esetben kezdjük el etetni a cinegéket, vadgerléket, galambokat és a feketerigókat, ha tudjuk vállalni, hogy a tavasz beköszöntéig nem fogjuk abbahagyni. Ez azért fontos, mert ezek a kis állatok hamar megszokják, hogy nap mint nap terített asztal várja õket, és napokig képesek az üres etetõ mellett várni az életmentõ fejadagra. Ez pedig könnyen legyengülésükhöz és elhullásukhoz vezethet.

Ma már az állatkereskedésekben, illetve a nagyobb bevásárlóközpontokban is találhatunk változatos formájú és méretû madáretetõket, de ha kedvünk tartja, no meg kellõ kézügyességgel rendelkezünk, akkor mi magunk is készíthetünk egyet. Alapanyaga fa, esetleg mûanyag lehet. Az elõbbi szebb, és természetesebb hatású is. Tetõnek deszkát vagy nádat használjunk. Az alsó rész rendelkezzen peremmel, hogy a madarak könnyebben leszállhassanak rá.

Az etetõt olyan helyre akasszuk fel, ahol a macskák és egyéb kisragadozók nem férhetnek hozzá. Ha oszlop tetejére rögzítjük, akkor vagy fémgallért szögeljünk fel az oszlopra, amelyen a macskák lába nem tud megkapaszkodni, és lecsúsznak, vagy (szöges)drótból fonjunk köré „védelmi rendszert” a ragadozók elriasztására. Ha az ablak elé akasztjuk, akkor szinte bármikor gyönyörködhetünk néha még olyan madarakban is, amelyeket tán sohasem láthattunk korábban.

Az etetõbe a kereskedelmi forgalomban is kapható magkeveréket (búzát, kukoricát, kölesfélét, napraforgómagot, fénymagot), illetve nylonhálóba helyezett, növényi zsiradékkal, faggyúval és magokkal kevert golyót helyezhetünk. Madaraink a háló résein keresztül, szinte akrobatikus ügyességgel ki fogják csipegetni a csemegét. Friss ivóvízrõl naponta többször is gondoskodni kell, hiszen a nagy hidegben hamar befagy a tartály.

Amennyiben kitartóak vagyunk, és szorgalmasan etetjük-itatjuk ezeket a szép és hasznos kis madarakat, biztosak lehetünk benne, hogy nem csak átvészelik a telet, hanem a tavasz beköszöntével fészkeiket is a környékre (esetleg pont a mi ablakunkba, mint a feketerigó) fogják építeni, meghálálva mindazt, amit értük tettünk.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra