2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A világ legkevésbé ismert madarának fészkelõhelyét fedezték fel Afganisztánban

A világ legkevésbé ismert madarának fészkelõhelyét fedezték fel Afganisztánban
A világ legkevésbé ismert madaraként számon tartott himalájai nádirigó (Acrocephalus orinus) elsõ ismert fészkelõhelyét fedezték fel Afganisztánban.

A himalájai nádirigó elsõ egyedét Indiában fedezték fel 1867-ben, a másodikat 139 év múlva, 2006-ban észlelték Thaiföldön. A nemzetközi vadvédelmi szervezet, a World Conservation Society (WCS) szakemberei a Göteborgi Egyetem kutatóival közösen most Afganisztán északkeleti részén, az elmúlt évtizedek háborús pusztításaitól viszonylag megkímélt Váhán-folyosóban leltek az énekesmadárra.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Robert Timmins, a WCS munkatársa a térség madárközösségeit tanulmányozva figyelt fel egy aprócska, hosszúcsõrû, barnás madár dalára. A hangot rögzítette, s késõbb himalájai nádirigóként azonosította a madarat. A következõ nyáron a WCS kutatói visszatértek és az elõzõ évben magnóra vett madárdalt használták fel arra, hogy fajtársait elõcsalogassák. A helyszíni megfigyeléseken túl összesen húsz egyedet fogtak be, vizsgáltak meg, majd engedtek szabadon. DNS-vizsgálatokat is végeztek, valamint számos hangfelvételt készítettek.

"Mindeddig gyakorlatilag semmit sem tudtunk a himalájai nádirigóról, így a madár fészkelõhelyének felfedezése rengeteg új információt szolgáltat" - nyilatkozta Colin Poole, a SWF ázsiai programjának a munkatársa, hozzátéve, hogy a Váhán-folyosó számtalan biológiai érdekességet tartogat a tudomány számára, s óriási jelentõséggel bír Afganisztán élõvilágának megóvását célzó jövõbeli erõfeszítések szempontjából.

A WCS jelenleg az egyetlen szervezet, amely Afganisztán élõvilágát kutatja. Az elmúlt években a WCS összeállította a veszélyeztetett fajok listáját, aminek köszönhetõen az országban betiltották a vadászatot a hóleopárdra, farkasra, barnamedvére és más fajokra.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra