2024.03.29. - Auguszta

Felvétel az ezer éves kutya múmiáról

Felvétel az ezer éves kutya múmiáról
Hála a szárazságnak, Dél-Peruban nagyon jó állapotban megmaradt, természetesen mumifikálódott kutyákra bukkantak, amelyeket a leletek szerint gazdáik nagy becsben tartottak.

Már az õsi Peruban is a kutya lehetett az ember legjobb barátja – ezt támasztja alá egy, a dél-amerikai országban folyó ásatás, melynek során a régészek egy prekolumbiánus, azaz Kolumbusz elõtti indián kultúra temetõjében 82 kutya sírra bukkantak. A tetemek nagyon jó állapotban maradtak fenn, a sivatagi szárazság ugyanis megakadályozta elbomlásukat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kutyákat gazdáik közelében, külön sírba temették el. Sõt, meleg takarókkal, illetve a túlvilági utazáshoz szükséges minden földi jóval is ellátták. „Ezek a kutyák biztosan nem áldozati állatok. Az eltemetésük körülményei arra utalnak, hogy a család nagy becsben tartotta õket” – nyilatkozta a nemzetközi hírügynökségeknek Sonia Guillen régész, a perui bioantropológiai alapítvány, a Centro Mallqui igazgatója, a kutatás vezetõje.

A kutató 1993 óta 82 kutya sírt tárt fel a Chiribaya kultúra temetõiben, a termékeny Osmore folyó völgyében, Peru fõvárosától, Limától csaknem 900 kilométerre délkeletre. Az állattartással foglalkozó chiribayák idõszámításunk szerint 900 és 1350 között, az inkák felemelkedése elõtt lakták a déli országrészt.

A chiribaya kutyák pásztorkutyák lehettek, e tulajdonságuknak köszönhették magas társadalmi rangjukat. Nagy valószínûséggel lámákat õriztek.

A kutatócsoport most azt próbálja bizonyítani, hogy a chiribaya kutyáknak ma is élnek leszármazottaik Peruban, és a fajt talán eredeti dél-amerikai fajként lehet besorolni. A kutatók feltételezése nem alaptalan: a feltárt múmiákhoz hasonló – rövid pofájú, hosszú szõrû – pásztorkutyák Dél-Peruban, ma is találhatók. Pontosabb eredményre azonban csak a DNS-vizsgálatok vezethetnek.

/National Geographic/

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra