2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Megvan a kutyák õshazája

Megvan a kutyák õshazája
A stockholmi Királyi Mûszaki Egyetem kutatói genetikai nyomok alapján beazonosították a kutyák háziasításának helyszínét és idõpontját. Az eredmény meglepetés mind a helyet, mind az idõt illetõen. A világ különbözõ területeirõl begyûjtött szõrmintákban található mitokondriális DNS tanulmányozásából az derült ki, hogy a mai állatok legelsõ õsei Kínában, a Jangce folyótól délre esõ területeken éltek, 16000 évvel ezelõtt. A felfedezés nem jelent nagy meglepetést a Peter Savolainen által vezetett kutatócsoport korábbi, hét évvel ezelõtti eredménye után, amely már sejtette, hogy a háziállatok Kelet-Ázsiából származnak, mivel ebben a térségben jóval nagyobb genetikai változatosságot mutatnak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mindez alaposan átírta a kutyák háziasításának hagyományos történetét. A korábban elterjedt nézet szerint ugyanis erre a Nyugaton került sor - a legjobb régészeti leletek Németország és Izrael területérõl származnak - az idõpontra pedig százezer év volt a felsõ korlát. Igaz, voltak árulkodó jelek - egy kutatónak ugyanis feltûnt, hogy a kutyák pofacsontjának egyik jellemzõ részlete egyetlenegy farkaspopulációban található meg - Kínában. Innen azonban senkinek sem voltak régészeti leletei.

Az új genetikai eredmények viszont nem csak a földrajzi területet határolják be egészen pontosan. Arra is fényt derítettek, hogy a kutyák õse nem egy-két szelídített példány, hanem több száz vagy talán még több állat volt.

Az idõpont érdekes módon összecseng azzal a becsléssel, hogy a világnak ezen a részén körülbelül tíz-tizenkétezer évvel ezelõtt tértek át az emberek a vadászó-gyûjtögetõ életmódról a földmûvelésre. A részletek nem csak az eb-történelemórák szempontjából érdekesek, hiszen az elsõ háziasított állatról van szó, az esemény pedig az emberi történelem fontos pillanatai közé tartozik. Megtanított rá minket, mekkora hatalmunk lehet más élõlények felett.

A régészeti leletek szerint pedig 14000 évvel ezelõtt már Európa közepén is megjelentek a kutyák, ami azt jelentheti, hogy léteztek egészen Kínáig nyúló kereskedelmi kapcsolatok. Késõbb aztán az összes kontinensre eljutottak - az ausztrál dingók például elvadult háziállatok, melyek egy Délkelet-Ázsiából behozott rendkívül kis csoport leszármazottai ötezer évvel ezelõttrõl.

Ha a kutyákkal kapcsolatban minden részletet sikerül tisztázni, a kutatók néhány év múlva a többi faj eredetének is nyomába erednek, addig is türelemre intik a macskák és a lovak szerelmeseit.

Mi is a mitokondriális DNS jelentõsége?

Génjeink egy kicsiny hányada nem sejtjeink sejtmagjában, hanem a mitokondriumokban, az energia elõállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszer-vecskében található. E mitokondriális DNS csak anyai ágon öröklõdik, tehát ezt az örökítõanyag-részt mindnyájan anyánktól, anyai nagyanyánktól, anyai-nagyanyai-dédnagyanyánktól stb. örököltük. (Ezzel szemben többi génünket természetesen 2 szülõtõl, 4 nagyszülõtõl, 8 dédnagyszülõtõl stb. örököltük.)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra